Incredibilele profeţii ale prezicătorului din Brahan


Prezicatorul din BrahanPersonajul cunoscut sub numele de Coinneach Odhar, Prezicătorul din Brahan, este învăluit în misterul credinţelor folclorice. O figură enigmatică, harul lui de profet şi, în cele din urmă, judecarea lui pentru vrăjitorie l-au făcut cunoscut în toată ţara.

În prezent, există doar de puţine documente scrise despre prezicător, astfel că identitatea lui reală este greu de stabilit. Multe dintre relatările referitoare la el s-au păstrat numai în tradiţia orală. Singurele documente oficiale descoperite până acum, care s-ar putea referi la persoana lui sunt două ordine judiciare prin care se declanşează cercetarea lui Keanoch Owir pentru vrăjitorie, datând din 1577. Dar această dată devansează cu aproape un secol perioada în care se crede, în general, că ar fi trăit profetul, aşadar, pare puţin probabil să fie vorba de aceeaşi persoană.

Totul a început cu un plugar…

Legendele locale îl identifică cu Kenneth Mackenzie, un plugar născut în Baile-na-Gille pe insula Lewis în anul 1650. Se spune că a trăit la Loch Ussie în Rossshire, unde muncea pe moşia Brahan, sediul seniorilor din Seaforth, începând din 1675. Întrucât ultima şi cea mai vestită profeţie a lui se referă la această familie, pare probabil ca acest Mackenzie să fi fost, într-adevăr, prezicătorul din Brahan.

Canalul Caledonian
Canalul Caledonian

A profeţit construirea unui canal

Multe din profeţiile rostite de acest personaj se referă la regiunea geografică în care a trăit şi unde se poate vedea şi în zilele noastre împlinirea prezicerilor lui. Cu 150 de ani înainte de construirea canalului Caledonia, se povesteşte că Odhar ar fi spus unui ascultător: „Oricât ar putea să ţi se pară de ciudat astăzi, va veni o vreme – care nu este foarte departe – când corăbii mari vor merge spre est şi spre vest prin Tomnahurich, până în apropiere de Inverness”. În momentul în care a fost rostită prezicerea, zona respectivă era alcătuită din dealuri ondulate, iar ascultătorului i s-a părut atât de absurd ceea ce auzea, încât din acel moment a întrerupt orice legătură cu prezicătorul. Canalul Caledonian a fost terminat în anul 1822, are 100 km şi uneşte coasta de est cu cea de vest a Scoţiei.

Piatra care se mişcă singură şi ajunge în mare

Un alt exemplu vizibil al profeţiilor lui se află în parohia Petty, unde o piatră uriaşă marca odinioară hotarul dintre moşiile Culloden şi Moray. În 1799, această piatră uriaşă s-a mişcat în mod inexplicabil şi a ajuns în mare. Cum sau de ce s-a produs acest lucru rămâne un mister, dar, indiferent care ar fi fost cauza, evenimentul fusese anticipat de profet: „Va veni o zi în care piatra de la Petty, aşa mare cum este ea, aşa de înaltă şi de uscată cum stă acum pe pământ, va fi găsită pe neaşteptate înaintată în mare, aşa cum se află acum departe de pământ şi nimeni nu va vedea când va fi clintită din loc şi nici nu va putea explica transportarea ei neaşteptată şi miraculoasă”.

A prezis sângeroasa bătălie de la Culloden

Se pare că prezicătorul a reuşit să prevadă numeroase evenimente importante din istoria Scoţiei: aşa au fost premonitiile lui referitoare la masacrul din Bătălia de la Culloden. În timp ce trecea prin apropierea locului, se povesteşte că ar fi spus: „Pârloaga aceasta pustie, după ce vor trece multe generaţii, va fi pătată de cel mai bun sânge al Munţilor”. Bătălia de la Culloden (16 aprilie 1746) a fost bătălia finală dintre suporterii iacobiţi ai pretendentului la tronul Marii Britanii, Charles Edward Stuart, şi trupele guvernamentale.

Turnul Fairburn
Turnul Fairburn

O vacă va făta în camera elegantă a unui castel

A prezis cu acurateţe şi declinul familiei Mackenzie din Fairburn şi abandonarea turnului Fairburn din secolul al XVI-lea, care se înalţă pe malul dintre râurile Orrin şi Bonon. Pe vremea când a fost rostită profeţia, clanul Mackenzie, condus de un şef de familie puternic şi bogat, se bucura de succes şi stabilitate. Cu toate acestea, prezicătorul a pronunţat cuvintele devenite acum celebre: „Va veni ziua când Fairburn îşi va pierde toate posesiunile; castelul ei va rămâne nelocuit şi o vacă va făta în camera cea mai elegantă”.

Oricât de inimaginabilă ar fi putut să pară prezicerea la vremea respectivă, ea s-a adeverit până în cel mai mic detaliu. Câteva generaţii după ce aceasta fusese rostită, familia şi-a pierdut averea şi puterea, iar turnul a fost în cele din urmă părăsit şi a fost preluat de un ţăran, care folosea etajul superior ca să depoziteze fânul. Într-o zi, aşa cum relatează numeroşi martori oculari din 1851, o vacă gestantă a urcat pe treptele şubrede pe urma unei dâre de fân şi a ajuns la etaj. Acolo s-a oprit şi a fătat viţelul, aşa cum spusese prezicătorul.

Fata cu turban alb

Şi acesta nu a fost singurul declin al unei familii prezis de Coinneach Odhar, căci a prevăzut şi stingerea liniei masculine a familiei Seaforth ca urmare a morţilor premature ale tuturor celor patru fii ai acesteia. El a mai spus că toată averea lordului va fi „moştenită de o fată cu turban alb din est, care îşi va ucide sora”. Şi într-adevăr, la moartea ultimului lord Seaforth, moşia a revenit surorii celei mai mari, Mary, care era căsătorită cu amiralul Hood şi a locuit multă vreme în Indiile de Est. Când s-a întors acasă, purta un turban alb, care face parte din costumul tradiţional indian de doliu. Câţiva ani mai târziu, a scăpat de sub control caii de la trăsura în care călătorea împreună cu sora sa şi aceasta a murit.

Moartea profetului, corbul şi porumbelul

Coinneach Odhar nu a apucat să vadă împlinirea profeţiilor lui. De-a lungul anilor, suspiciunile în legătură cu prezicătorul au crescut, iar puterile lui misterioase au fost asociate cu vrăjitoria şi magia neagră. Soarta lui avea să fie pecetluită de contesa Isabella Seaforth, soţia celui de-al treilea conte de Seaforth, căreia i-a spus că soţul ei are o aventură amoroasă cu o franţuzoaică. Vestea aceasta a înfuriat-o aşa de rău pe Isabella, încât a poruncit să fie judecat pentru vrăjitorie. La încheierea procesului, contesa a afirmat că, din cauza puterilor lui vrăjitoreşti, sufletul lui nu-şi are locul în cer. Auzindu-şi sentinţa, prezicătorul din Brahan a mai făcut o ultimă profeţie. A declarat că în momentul morţii lui, un porumbel şi un corb se vor întâlni în aer, deasupra cenuşii lui şi se vor lăsa în jos pe ea. Dacă, spunea el, corbul se va aşeza primul, va însemna că Isabella avusese dreptate. Dar, dacă porumbelul i-o va lua înainte, atunci sufletul lui se va duce în cer şi al contesei în iad.

A fost găsit vinovat şi executat prin aruncare într-un butoi cu smoală încinsă. După cum afirmă legenda, privitorii uimiţi au văzut cele două păsări care au apărut deasupra cenuşii lui şi s-au îngrozit de-a dreptul când primul care s-a lăsat în jos a fost porumbelul.

Multe alte preziceri ale clarvăzătorului din Brahan s-au mai adeverit de atunci. Indiferent care a fost identitatea lui reală, se pare că poseda într-adevăr puteri miraculoase de profet.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock