Tindem să privim moartea ca sfârșitul vieții, dar cu siguranță că există mai mult în povestea aceasta. Și, deși știm că oamenii au povești foarte asemănătoare după o experiență în apropierea morții (adesea vorbind despre un tunel de lumină și senzaţia de plutire în afara corpului), rareori ne gândim ce se întâmplă cu visele noastre pe măsură ce ne apropiem de final.
De ani de zile, dr. Christopher Kerr și echipa sa de la Hospice Buffalo din statul New York s-au documentat și au studiat visele pacienților care se apropiau de moarte. Dr. Kerr prezintă ceva fascinant pentru ultima etapă a vieții: oamenii pe care i-am iubit şi deja au murit, ne așteaptă de cealaltă parte a lumii. Este ca și cum prietenii, membrii familiei și cei dragi nouă, care au părăsit deja această lume, există dincolo şi ne așteaptă, comunicând prin intermediul viselor.
„Stăteam în pat și oamenii mergeau foarte încet lângă mine. Cei din dreapta nu-i știam, dar toți erau foarte prietenoși și îmi atingeau braţul și mâna când mergeau. Pe cealaltă parte erau oamenii pe care îi știam – mama și tata erau acolo, unchiul meu. Toţi pe care îi ştiam morţi se aflau acolo. Singurii pe care nu i-am văzut au fost soțul meu şi câinele meu, dar știam că îi voi vedea”. – Jeanne Faber, de 75 de ani, înainte de muri.
În zilele și săptămânile de dinaintea morții, oamenii tind să aibă viziuni și vise mai frecvente și mai vii, implicând întâlniri cu cei dragi ajunşi în „lumea umbrelor”. Rezultatul este că teama de moarte începe să se dilueze şi să se transforme într-o „atracţie” pentru ceea ce va veni, muribunzii începând să se simtă încurajați în călătoria lor.
În plus, la copiii muribunzi care nu au trăit suficient de mult pentru a-și pierde un prieten sau o rudă, în visele acestora vor apărea adesea un animal drag decedat, care pare să îi încurajeze în călătoria lor spre moarte. Mulți muribunzi raportează astfel de experiențe pozitive în aceste tipuri de vise, spunând că doresc să se întoarcă și sunt dornici să se conecteze din nou la acea realitate necunoscută.