Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

“Corpus Hypercubus sau Crucificarea” de Salvador Dali, tabloul în care Iisus e crucificat în dimensiunea a patra

579

blankSalvador Dali (1904-1989) a fost unul dintre cei mai influenţi pictori ai secolului XX. Unul din marile picturi ale sale s-a numit “Corpus Hypercubus sau Crucificarea”, tablou realizat în 1954, cu dimensiunile de 194 x 124 cm şi care în prezent se află în Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Dali însuşi a spus despre această pictură următoarele: “Cubism metafizic, transcendent, bazat în întregime pe “Tratatul asupra formei fizice” de Juan de Herrera, arhitectul Palatului Escorial. Acesta e un tratat inspirat de “Ars Magna” a filozofului şi alchimistului catalan Raymond Lulle.

Crucea este formată dintr-un hipercub octaedric. Numărul 9 este identificabil şi devine consubstanţial cu trupul lui Iisus. Figura extrem de nobilă a lui Gala (n.t. prima soţie a lui Salvador Gali) reprezintă uniunea perfectă de dezvoltare a octaedrului hipercubic pe nivelul uman al cubului. Gala este înfăţişată în faţa portului din Port Lligat (n.t. locul unde a trăit Salvador Dali). Cele mai nobile fiinţe umane au fost pictate de Velasquez şi Zurbaran. Eu am realizat doar nobilitatea în timp ce am pictat-o pe Gala, nobilitate ce poate fi inspirată de fiinţa umană”.

Dali si-a abandonat ateismul în favoarea religiei sale din naştere: catolicismul. Combinând catolicismul cu aşa-zisul “misticism nuclear”, Dali a putut crea un tablou ca Hypercubus. Hristos se află suspendat pe un dodecaedru, un hipercub octoedric sau un cub în cea de a patra dimensiune. Criticii lui Dali au afirmat adeseori că Dali se foloseşte de aceste simboluri matematice pentru a-şi simboliza oportunismul său vizual şi că artistul nu ştia nimic despre semnificaţia lor şi despre principiile matematice din spatele lor.

Orgoni Crystal