„Corpus Hypercubus sau Crucificarea” de Salvador Dali, tabloul în care Iisus e crucificat în dimensiunea a patra


Salvador Dali (1904-1989) a fost unul dintre cei mai influenţi pictori ai secolului XX. Unul din marile picturi ale sale s-a numit „Corpus Hypercubus sau Crucificarea”, tablou realizat în 1954, cu dimensiunile de 194 x 124 cm şi care în prezent se află în Muzeul Metropolitan de Artă din New York.

Dali însuşi a spus despre această pictură următoarele: „Cubism metafizic, transcendent, bazat în întregime pe „Tratatul asupra formei fizice” de Juan de Herrera, arhitectul Palatului Escorial. Acesta e un tratat inspirat de „Ars Magna” a filozofului şi alchimistului catalan Raymond Lulle.

Crucea este formată dintr-un hipercub octaedric. Numărul 9 este identificabil şi devine consubstanţial cu trupul lui Iisus. Figura extrem de nobilă a lui Gala (n.t. prima soţie a lui Salvador Gali) reprezintă uniunea perfectă de dezvoltare a octaedrului hipercubic pe nivelul uman al cubului. Gala este înfăţişată în faţa portului din Port Lligat (n.t. locul unde a trăit Salvador Dali). Cele mai nobile fiinţe umane au fost pictate de Velasquez şi Zurbaran. Eu am realizat doar nobilitatea în timp ce am pictat-o pe Gala, nobilitate ce poate fi inspirată de fiinţa umană”.

Dali si-a abandonat ateismul în favoarea religiei sale din naştere: catolicismul. Combinând catolicismul cu aşa-zisul „misticism nuclear”, Dali a putut crea un tablou ca Hypercubus. Hristos se află suspendat pe un dodecaedru, un hipercub octoedric sau un cub în cea de a patra dimensiune. Criticii lui Dali au afirmat adeseori că Dali se foloseşte de aceste simboluri matematice pentru a-şi simboliza oportunismul său vizual şi că artistul nu ştia nimic despre semnificaţia lor şi despre principiile matematice din spatele lor.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock