„Autoportret cu pălărie gri de fetru” – tabloul în care pictorul Van Gogh îşi expune furia


Marele pictor olandez Van Gogh a devenit celebru mai degrabă din cauza unui gest tragic: bărbatul pur şi simplu și-a tăiat o ureche! (citiţi mai multe în acest articol: Misterul tăierii urechii lui Van Gogh). Este larg acceptat faptul că pictorul olandez suferea de o boală mentală, deși încă mai continuă dezbaterea cu privire la diagnosticul său specific.

Van Gogh şi-a făcut mai multe tablouri autoportret; în 1887, în timp ce locuia la Paris, Van Gogh şi-a pictat „Autoportretul cu pălărie gri de fetru”. În acest tablou, îl vedem pe pictor cu barba sa roșie caracteristică, purtând o pălărie gri, o jachetă bleumarin și uitându-se drept în ochii privitorului. Ce vă amintește când priviți dungile proeminente de galben și portocaliu de pe chipul lui Van Gogh, pictate într-un cerc concentric în jurul nasului său? Trăsăturile de penel arată ca dungile unui tigru sau ca un tatuaj de războinic, dându-i lui Van Gogh o înfățișare fioroasă. Ochii lui sunt duri, aproape furioși, cu o tentă de tristețe. Albastrul adânc contribuie la tonul grav al picturii.

Acest autoportret ne dă un sentiment clar al furiei sale și al lipsei de recunoaștere a talentului său. Van Gogh a fost un artist care a cunoscut foamea. Era sărac, trăia din ajutorul financiar al fratelui său mai tânăr, Theo, și nu reușea să-și vândă tablourile, deși Theo era negustor de artă. Dintre cele peste 2.000 de lucrări de artă pe care le-a creat, în timpul vieții sale, a vândut un singur tablou. Când a pictat „Autoportret cu pălărie gri de fetru”, încă nu vânduse nimic. Putem simți frustrarea în picturile sale…

Imagine: wikipedia.org (Commons Creative – free)

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO