Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Misterul tăierii urechii lui Van Gogh

93

van_goghFaimosul episod al tăierii urechii lui Van Gogh nu şi-a consumat toate ipotezele, un nou scenariu care-l transformă pe Gauguin în “măcelar” fiind avansat de doi universitari germani, potrivit cotidienelor Le Figaro şi Liberation.

În dimineaţa zilei de 24 decembrie 1888, poliţia din Arles l-a condus la spital pe pictorul olandez, care avea urechea stângă tăiată. Van Gogh fusese găsit aproape mort în patul lui, fără să-şi amintească ce s-a întâmplat. Toate mărturiile au venit din partea lui Gauguin, iar Van Gogh nu a povestit niciodată incidentul. Urechea lui Van Gogh, pe de altă parte, nu a fost niciodată găsită în apele Rhonului, unde se presupune că a fost aruncată.

“Pentru a scăpa de Van Gogh, care-l presa să rămână la Arles, Gauguin a scos arma în direcţia pictorului. Urechea stângă a căzut”, descrie Hans Kaufmann incidentul, într-un interviu acordat Le Figaro. Nouă ipoteză este verificată de autori, care au reluat ancheta minuţioasă făcută de Rita Widelgans în 2007, reanalizând procesele verbale ale poliţiei şi mărturiile epocii.

Van Gogh nu a povestit niciodată ce s-a întâmplat în seara de 24 decembrie, dar autoportretele ulterioare îl înfăţişează pe pictor reflectat în oglindă, cu urechea tăiată. Nimeni nu a pus atunci la îndoială că pictorul, într-un moment de furie, şi-a automutilat chipul cu ajutorul unei lame de râs, iar sinuciderea acestuia, peste doar şapte luni, a întărit ipoteza sănătăţii mentale vulnerabile. În anii ’30 chiar, Georges Bataille şi Antonin Artaud lecturaza gestul automutilant că pe un sacrificiu şi valorizează nebunia ca fundament al artei moderne.

Acum, doi universitari germani, Hans Kaufmann şi Rita Wildegans avansează o nouă ipoteza (“L’Oreille de Van Gogh, Paul Gauguin et le pacte du silence”- “Urechea lui Van Gogh, Paul Gauguin şi pactul tăcerii”) care pretinde că nu Van Gogh şi-a tăiat urechea, ci Gauguin a fost acela care a tăiat urechea olandezului, cu o sabie. Asta ar explica, susţin cei doi, de ce Gauguin şi-a precipitat revenirea în Franţa, după ce a fost audiat la poliţie. Universitarii de la Hamburg apelează la conflictul ştiut dintre Van Gogh şi Gauiguin, bazat pe divergente artistice, dar amintesc şi ipoteza unui conflict cauzat de o prostituată.

Teoria celor doi germani va fi expusă public, pe 17 iunie, la retrospectivă a 70 de peisaje pictate de Van Gogh, la Kunstmuseum, în Elveţia.

Orgoni Crystal