În „Baltagul”, după Mihail Sadoveanu, personajul Vitoria Lipan era să fie interpretat de Sofia Loren

7.885 vizualizari

sophia lorenFilmul “Baltagul” (1969) s-a născut chinuit. Cu personaje construite de Sadoveanu, picătură cu picătură din sufletul civilizaţiei romaneşti, dar jucate splendid de doi mari actori italieni: Margherita Lozano şi Folco Lulli.

Acceptat şi apoi refuzat de Pintilie, “Baltagul” a încăput pe mâinile regizorului Mircea Mureşan, care a început cu o distribuţie românească, pentru că în final să fie o coproducţie, sub aceeaşi regie. În “Baltagul”, singura secvenţa care i-a deranjat pe vigilenţii cenzori comunişti a fost cea a înmormântării lui Nichifor Lipan. “Comuniştii nu îi iubeau pe popi. Norocul a venit din partea unui înalt responsabil, absolvent de seminar teologic. A fost o înmormântare în toată regulă, la care au participat, din proprie voinţă, peste o sută de ţărani autentici din zona Vatra Dornei”, povesteşte amuzat regizorul Mircea Mureşan.

Sofia Loren ar fi jucat şi gravidă

Pentru că producătorul a vrut neapărat că rolurile principale să fie jucate de doi actori italieni, Mircea Mureşan a cerut-o pe marea Sofia Loren (una dintre cele mai celebre actriţe la vremea aceea). Actriţa a fost fascinată, dorind să o joace pe Vitoria Lipan, chiar dacă era însărcinată în luna a şasea. Până la urmă s-a ajuns la concluzia că lucrurile s-ar fi putut complica. În aceste condiţii a fost preferata Margherita Lozano, cunoscută ca una dintre marile doamne ale cinematografiei, jucând cu predilecţie în “filme culturale”, de mesaj.

“Ţăranca” Margherita de Vatra Dornei

Regizorul Mircea Mureşan povesteşte că Lozano a fost atât de pătrunsă de rol, încât “a umblat prin Vatra Dornei îmbrăcată în port popular, cu sumanul Vitoriei Lipan, pe care până la urma l-a şi cumpărat. Se ducea în piaţa oraşului şi lumea credea că e o ţărancă de prin partea locului“, spune regizorul. Mircea Mureşan îşi mai aminteşte că dornenii se ataşaseră atât de mult de ea, încât la filmările de final, la scena priveghiului, câteva sute de ţărani autentici s-au strâns ca să o vadă. Au făcut figuraţie fără să ştie. Fiindcă era cu câteva săptămâni înainte de Paşti, ţăranii i-au adus actriţei coşuri cu ouă încondeiate, cozonaci, cas, butelci de vin şi câte cele. Din echipa de filmare, de Margherita Lozano se “ataşase” foarte mult “bădia” Ernest Maftei, dar nu i-a mers…

Sursa: www.jurnalul.ro