Home Cultura Cum să-l omorâm pe filosoful Seneca: prin tăierea venelor, prin otravă şi...

Cum să-l omorâm pe filosoful Seneca: prin tăierea venelor, prin otravă şi prin băi cu aburi

406

Seneca5Seneca a fost mare om politic, scriitor şi filosof roman. El a fost apoi perceptor şi consilier al împăratului cel nebun Nero. Greşeala lui Seneca a fost aceea că îndrăznise să dezaprobe nemăsurata poftă de spectacole de circ a stăpânului său. Atunci împăratul l-a învinuit de implicare în conspiraţia lui Piso şi i-a cerut să se sinucidă. Seneca nu s-a mirat deloc: “Cum ar fi fost posibil ca acela care şi-a ucis mama şi fratele să-şi cruţe preceptorul?”

Îşi ceru tăbliţele ca să-şi încheie testamentul, dar nu i se îngădui. “Fiind pus în imposibilitatea de a vă fi recunoscător pentru serviciile voastre – le-a spus atunci servitorilor săi – vă las singurul bun ce-mi mai rămâne, dar cel mai preţios dintre toate, pilda vieţii mele.”

Apoi, ca şi Petroniu, Seneca şi-a deschis venele într-o baie caldă şi a spus, stropindu-şi sclavii cu apa înroşită de sânge: “închin aceste libaţii lui Jupiter liberatorul.” Dar cum sângele i se scurgea prea lent, tribunul care asista la sinucidere, pentru a i-o relata lui Nero, îşi pierdu răbdarea. Atunci Seneca înghiţi cucută, dar nici efectul ei nu se dovedi îndeajuns de grabnic. În cele din urmă, bătrânul filozof ceru să fie pus într-o baie de aburi şi acolo, în sfârşit, se sufocă.