Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Într-un tablou din 1830 cu nişte duci francezi apare o instalaţie de telescaun sau stâlpi de electricitate, deşi nimic din acestea nu fusese inventate încă!?

352
blank
Click pe imagine pentru MARIRE

Louis Hersent a fost un pictor francez mai puţin cunoscut, care s-a născut în anul 1777, în plin absolutism monarhic (în timpul regelui Ludovic al XVI-lea) şi a murit în anul 1860, în timpul republicii prezidenţiale a lui Napoleon al III-lea. Astfel, pictorul a prins mai multe perioade şi momente culminante din istoria Franţei: de la revoluţia franceză, la directorat, apoi la imperiul lui Napoleon, după care înapoi la monarhie şi apoi la cea de a doua republică. Printre operele sale cele mai cunoscute putem aminti: “Louis al XVI-lea eliberându-se de durere” şi “Daphnis şi Chloe”.

În 1830, el pictează un tablou intitulat “Ducele de Orleans, ducii de Chartres şi Nemour”. Este un tablou clasic, fără elemente de artă revoluţionare, Hersent fiind un tradiţionalist în pictură. Până aici nimic spectaculos. Priveam din întâmplare acest tablou şi, când m-am uitat mai atent la detalii, am observat ceva ciudat. Poate îmi joacă mie imaginaţia feste, dar totuşi… În spatele celor 3 duci se află o boltă, prin care se văd cerul şi norii. Ei bine, priviţi cu atenţie unde am făcut săgeata pe imagine (click pe ea pentru mărire)…parcă observ pictate nişte fire prinse de nişte stâlpi! Ce naiba o fi acele fire? Prima dată m-am gândit să nu fie vorba de instalaţia pentru un telescaun. Apoi, mi-am dat palme: “Lovendal, telescaunul a fost inventat prin secolul al XX-lea, n-avea ce căuta într-un tablou din 1830!”

Mă mai gândesc şi spun că o fi stâlpii şi firele de telegraf…Dar telegraful electric încă nu fusese inventat decât 2 ani mai târziu, în 1832, iar reţelele de telegrafie au apărut mult mai târziu, prin 1850-1860. O fi oare stâlpi de electricitate? Nici pe departe! Ei au apărut pe la sfârşitul secolului al XIX-lea. Atunci, ce naiba o fi? Poate voi aveţi mai multă imaginaţie ca mine….că eu mă dau bătut!

blank

Orgoni Crystal