Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

O gravură absolut bizară din 1772! O femeie îşi hrăneşte pisica cu linguriţa, aceasta fiind înfăşată ca un bebeluş…


Ştiţi ce este un mezzo-tinto? Un gen de gravură pe metal care se obține prin granularea plăcii cu un instrument special, astfel încât la imprimare să rezulte gradații treptate de luminozitate și nuanțe de negru intense și catifelate. Unul dintre maeştrii mezzo-tinto-ului a fost pictorul şi gravorul britanic John Raphael Smith (1751-1812).

Vă prezint poate cel mai ciudat desen al lui Smith: o mezzo-tinto ciudată, colorată manual, şi care se intitulează „Domnişoara Sukey şi odorul ei” (1772). În ea, o femeie georgiană, împachetată cu un păr fantezist, hrănește dintr-un castron aburind o pisică înfășată, cu ajutorul unei linguri. Desenul a fost publicat în iunie 1772 de William Humphrey, un vânzător de tipărituri din Londra, care s-a specializat în vânzarea de tipărituri satirice.

Artistul, John Raphael Smith, a fost cel mai bine cunoscut pentru portretele sale iscusite din perioada sa de viaţă. El a realizat aproximativ 120 de tipărituri satirice de-a lungul carierei sale, înfățișând episoade pline de umor din viața de zi cu zi, cum ar fi femei impresionate de un medic șarlatan, prostituate care poartă rochii la modă sau iubiţi secreţi care se ascund la vedere.

Nu se ştie cine era domnișoara Sukey, dar aceasta era o poreclă comună pentru „Susan” în gospodăriile din clasa de mijloc. Această lucrare se află acum în colecția British Museum.⁣


Lasă un comentariu