Site de secrete, stiinta si metafizica

Vincent van Gogh – “Noaptea înstelată” (1889), tabloul care face noaptea colorată

8 65

noaptea instelataAceastă pictură, probabil cea mai faimoasă a lui van Gogh, se află în proprietatea Muzeului de artă modernă din New York. Celebrul pictor olandez a realizat tabloul “Noaptea înstelată” în iunie 1889, inspirându-se din strălucirea Luceafărului, aşa cum însuşi van Gogh a recunoscut într-o epistolă scrisă fratelui său: “În această dimineaţă am privit pe fereastră, cu mult înaintea răsăritului soarelui, şi am văzut Luceafărul care părea foarte mare”.

Luceafărul (de fapt planeta Venus) este prezentat foarte mare chiar puţin la stânga centrului tabloului.

Interesant e faptul că în câteva scrisori anterioare, van Gogh îşi exprima dorinţa de a picta un cer înstelat:

“Când o să mă fac bine, pentru a putea picta şi eu un cer înstelat, tabloul care se află întotdeauna în mintea mea?” (scrisoare către Emile Bernard, 18 iunie 1888).

“Cât priveşte cerul înstelat, tot sper să-l pot picta şi sper s-o fac într-una din zilele acestea” (scrisoare către Theo van Gogh, 26 septembrie 1888).

“În prezent, îmi doresc absolut să pictez un cer înstelat. Adesea mi se pare că noaptea e mult mai colorată decât ziua; sunt nuanţe intense de violet, albastru şi verde. Dacă priveşti cu atenţie, vei observa că unele stele sunt galbene, de culoarea lămâiei, altele roze sau verzi şi albastre. E clar că punând nişte puncte pe un fundal albastru-negru nu-i suficient pentru a picta un cer înstelat” (scrisoare către Wilhelmina van Gogh, 16 septembrie 1888).

Citește și

Utilizăm cookie-urile pentru a îmbunătăţi funcţionalitatea site-urilor noastre, pentru a te ajuta să navighezi mai eficient de la o pagină la alta, pentru a memora preferinţele tale şi, în general, pentru a îmbunătăţi experienţa utilizatorilor. Accept Cititi mai multe

Politica de intimitate si Cookie