Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Misterul norilor Kordylewski: Pământul mai are încă doi “sateliţi naturali”, în afară de Lună, dar nu e ceea ce noi credem

412

blankAu fost nevoie de mai mult de 50 de ani pentru a soluționa un subiect controversat care a provocat dezbateri lungi între astronomi. Pământul mai are într-adevăr încă “două luni”? Răspunsul este da, dar cu siguranță nu seamănă cu Luna noastră “reală”. Cele “două luni” ale Pământului sunt ceva complet diferit și nu sunt ceea ce credem noi.

În anii ’60, doi nori de praf cu unele caracteristici unice au fost observate de astronomul polonez Kazimierz Kordylewski. Numiţi după descoperitor, norii Kordylewski sunt situați la două dintre punctele Lagrange de pe orbita Pământului. Un punct Lagrange este o locație în spațiu în care gravitaţia a două obiecte, cum ar fi Pământul și Luna sau o planetă și Soarele, este egală cu forţa centripetă necesară pentru a orbita obiectele, păstrând aceeași poziție relativă.

Situaţi la circa 400.000 km distanţă faţă de Pământ, la aproximativ aceeași distanță la care este situată Luna, norii Kordylewski sunt de dimensiuni gigantice! Acestea acoperă o suprafață de aproximativ 70.000 de km și ocupă un spațiu echivalent a 20 de discuri lunare.

Vârsta norilor Kordylewski este necunoscută. Din moment ce acești nori fascinați sunt alcătuiți din praf şi îşi schimbă forma tot timpul, ei nu sunt vreo o țintă ușoară pentru astronomi. Norii Kordylewski sunt greu de observat și chiar s-a crezut că ei nu există deloc. Cu toate acestea, folosind lentile polarizate, astronomii maghiari Judit Sliz-Balogh, Andras Barta și Gabor Horvath au reușit să confirme existența norilor Kordylewski. Această descoperire fascinantă a fost publicată în revista “Monthly Notices of the Royal Astronomical Society”.

Imaginile pe care astronomii maghiari le-au obținut arată lumina polarizată reflectată de praf, extinzându-se bine în afara câmpului vizual al obiectivului camerei. Modelul observat se potrivește cu predicțiile făcute de același grup de cercetători într-o lucrare anterioară și este în concordanță cu primele observații ale norilor Kordylewski de acum peste 5 decenii. Cercetătorii au exclus posibilitatea existenţei artefactelor optice și a altor efecte, ceea ce înseamnă că prezența norilor de praf a fost confirmată.

“Norii Kordylewski sunt două dintre cele mai dificile obiecte de găsit și, deși sunt aproape de Pământ la fel ca și Luna, ei au fost în mare parte neglijaţi de cercetători. Este interesant de a confirma faptul că planeta noastră are pe orbită pseudo-sateliți alcătuiţi din praf, alături de Lună”, a spus Judit Slíz-Balogh.

Confirmarea existenței norilor Kordylewski este o descoperire astronomică importantă, dar nu rezolvă un alt mister cosmic: ce s-a întâmplat cu cea de-a doua Lună a Pământului.

blank

Surse: academic.oup.com (traducerea si adaptarea proprie a textului)
Foto: oup.silverchair-cdn.com, flickr.com (Commons Creative – free)
Orgoni Crystal