Premieră incredibilă: prima imagine a unui sistem solar cu o stea asemănătoare Soarelui şi două exoplanete

  •  
  •  
  •  
  •  

O echipă internațională de astronomi a surprins ceea ce este prima imagine a unui sistem solar cu mai multe planete în jurul unei stele asemănătoare Soarelui. Deși există o mulțime de imagini ale unei singure planete orbitând pe o stea, aproximativ de dimensiunea Soarelui, aceasta este prima dată când un astfel de sistem a fost surprins cu mai multe exoplanete.

Este un eveniment extrem de rar. Până în prezent, au mai fost surprinse imagini cu două sau mai multe exoplanete în jurul aceleiași stele, dar stelele au fost în mod radical diferite faţă de Soarele nostru.

Steaua respectivă, supranumită TYC 8998-760-1 a fost surprinsă folosindu-se Telescopul Foarte Larg al Observatorului European de Sud (VLT ESO), care are doar o fracțiune din vârsta Soarelui nostru, doar 17 milioane de ani și este situată la aproximativ 300 de ani-lumină depărtare.

„Această descoperire este o imagine a unui mediu care este foarte asemănător cu sistemul nostru solar, dar într-o etapă mult mai timpurie a evoluției sale”, a spus Alexander Bohn, doctorand la Universitatea Leiden din Olanda și autor principal al unei lucrări publicate în „Astrophysical Journal Letters”.

Imaginea prezintă două pete de lumină care arată cele două exoplanete, steaua lor strălucind în colțul din stânga sus. Exoplanetele își orbitează steaua la aproximativ 160 și 320 de ori distanța dintre Pământ şi Soare, ceea ce înseamnă că sunt chiar mai îndepărtate de steaua lor decât Jupiter sau Saturn sunt faţă de Soare.

Echipa a mai constatat că ambele exoplanete sunt extrem de masive, planeta interioară fiind de 14 ori mai mare decât masa lui Jupiter. Pentru a crea imaginea, echipa a folosit instrumentul SPHERE de pe VLT, care este capabil să blocheze lumina strălucitoare de la stele pentru a detecta planetele care le orbitează.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): eso.org


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu