Oamenii de ştiinţă au rămas uluiţi după ce au examinat o rocă selenară: o nouă descoperire cu privire la Lună


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Analizele recente ale mostrelor de rocă lunară care au fost aduse înapoi de misiunea Apollo 17 au dezvăluit și mai multe informații cu privire la evoluția Lunii noastre. Oamenii de știință au studiat o rocă numită „troctolit 76535” și ceea ce au descoperit a schimbat teoriile anterioare cu privire la evoluția Lunii. Se credea anterior că, după formarea Lunii, a fost nevoie de aproximativ 100 de milioane de ani pentru a se răci complet. Cu toate acestea, noi studii au redus dramatic acest interval de timp la aproximativ 20 de milioane de ani.

Experții au ales eșantionul de troctolit 76535 pentru că nu ar fi fost prea mult alterat în timp ce se aflau pe Lună, după cum a explicat William Nelson, cercetător la Universitatea Manoa din Hawaii: „Această rocă nu a fost puternic modificată în timpul petrecut pe suprafața Lunii. O astfel de puritate este rară pentru rocile lunare”.

În timp ce măsurau cât de mult fosfor era în rocă, cercetătorii au descoperit și alte modele de variație chimică în granulele minerale, cum ar fi plagioclaza și olivina. „Acest lucru a fost neașteptat, deoarece studiile anterioare au raportat că ambele minerale nu au nicio variație chimică”, a declarat Nelson, adăugând că variațiile găsite în granule nu ar fi putut supraviețui atât de mult timp cât se credea anterior.

În ceea ce privește perioada de răcire de 20 de milioane de ani, faţă de estimarea anterioară de 100 de milioane de ani, Nelson a remarcat că „dacă eșantionul s-ar fi răcit atât de lent cum s-a sugerat anterior, atunci ar trebui să nu aibă variații în conținutul de fosfor”.

Chiar dacă au trecut aproape 50 de ani de când proba a fost colectată, ea încă dezvăluie informații fascinante cu privire la istoria Lunii noastre, în special cu ajutorul noii tehnologii. Este incredibil să vedem cum acest nou studiu a schimbat cronologia cu aproximativ 80 de milioane de ani în ceea ce privește evoluţia Lunii. Studiul a fost publicat în revista „Nature Communications”.

O fotografie a troctolitului de rocă lunară 76535 poate fi vizualizată AICI.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): space.com + Studiul ştiinţific „Chemical heterogeneities reveal early rapid cooling of Apollo Troctolite 76535 / nature.com”

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock