Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Cel mai tare serviciu secret din lume: cel creat de Joseph Fouche, în timpul lui Napoleon Bonaparte

727

foucheOpera lui Napoleon Bonaparte de transformare a Franţei în cea mai mare putere militară continentală şi de cucerire a Europei de la Atlantic până la Moscova era imposibil de înfăptuit fără aportul unui serviciu de spionaj şi securitate, de o putere şi cuprindere cum nu a mai existat în lume până la acea dată.

Omul care l-a ajutat pe Napoleon să construiască şi să pună în mişcare un asemenea serviciu a fost Joseph Fouche (1759-1820), născut la Nantes, la 31 mai, într-o familie de navigatori, profesie ce nu l-a atras. Având parte de o educaţie superioară s-a remarcat în fizică, matematică, dar şi în arta oratoriei. După ce s-a căsătorit cu fiica unui burghez putred de bogat, s-a aruncat în politică. A fost prieten cu Robespierre şi a contribuit la promovarea la putere a Iacobinilor. A susţinut cu vehemenţă actul executării regelui Louis al XVI-lea şi a reginei Maria Antoinette din 21 ianuarie 1793. Se spune că atunci când a căzut, fulgerat de lama ghilotinei, frumosul cap al curajoasei Antoinette a murit şi cavalerismul din Franţa.

Tot în 1793, Fouche a înăbuşit în sânge, cu o cruzime feroce, insurecţia de la Lyon. J. Fouche a avut un rol esenţial în prăbuşirea dictaturii iacobine şi ghilotinarea la 28 iulie 1794 a lui Maximilien Robespierre, bunul său „prieten”.

În epoca lui Napoleon Bonaparte, sub geniul lui Joseph Fouche, serviciile de spionaj şi de securitate ale Franţei, organizate centralizat, în ministerul politic, au atins cel mai ridicat nivel de profesionism şi eficienţă din toate timpurile.

Cu o mâna de fier, J. Fouche a asigurat securitatea internă din Franţa, iar pe plan extern, reţelele sale de spioni au fost prezente în toate marile capitale ale Europei şi pe toate direcţiile viitoare de operaţii ale armatei franceze. Fără aportul serviciilor lui Fouche, cucerirea Europei de către Napoleon nu ar fi fost posibilă. Agenţii lui Fouche din poliţia politică secretă, condusă de către Desmarest, omul său de încredere, au urmărit şi au întocmit dosare secrete nu numai regaliştilor şi altor duşmani direcţi ai lui Napoleon, ci şi membrilor familiei imperiale. Fouche a fost un maestru al dezinformării şi şantajului politic.

J. Fouche i-a şantajat pe Napoleon Bonaparte şi pe regele Ludovic al XVIII-lea, tot aşa cum, în secolul XX, Edgar Hoover, directorul F B I , i-a şantajat pe preşedinţii S.U.A., dovedindu-se de neclintit. Fouche a ajuns unul dintre cei mai bogaţi oameni ai Franţei, iar Napoleon l-a onorat cu titlul nobiliar de „duce de Orante”.

 

Orgoni Crystal