Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

Capodoperă ascunsă a lui Da Vinci

111

blankCunoscut ca “Portretul nupţial al unei tinere femei”, tabloul a fost vândut cu 20.000 de dolari în urmă cu zece ani. Experţii con­sideră însă acum că valoarea lucrării este de 10.000 de ori mai mare. Ei spun că opera de artă seamănă din ce în ce mai mult cu o lucrare a lui da Vinci.

Pictor, sculptor, arhitect, inventator, inginer, matematician, om de ştiinţă şi chiar botanist, Leonardo da Vinci a fost ultimul artist din perioada renascentistă. Astăzi, istoricii de artă cred că da Vinci este şi autorul acestei lucrări, veche de mai bine de 500 de ani, lucru care i-ar creşte valoarea până la 200 de milioane de dolari. Alessandro Vezzosi, directorul muzeului din oraşul natal al lui da Vinci, spune că intensitatea, calitatea şi puritatea lucrării ne determină să credem că aproape sigur lucrarea îi aparţine lui Leonardo. De asemenea, un alt indiciu important este cel legat de mâna cu care a fost executată  – stânga. Şi este binecunoscut faptul că da Vinci era stângaci. Vezzosi a adăugat ca detaliul ochilor foarte limpezi arată din nou că opera este o lucrare a marelui artist, întrucât Da Vinci credea cu mare convigere că ochii reprezintă oglinda sufletului.

Este foarte posibil ca lucrarea să fi fost executată la cererea doamnei din pictură şi trimisă la casa regală pen­tru a-şi expune frumuseţea. Bazat pe stilul său, portretul pare a data încă din secolul al XV-lea, mai precis între anii 1485 şi1490, pe când Da Vinci locuia la Milano. Vezzosi este de părere că opera o întruchipează pe aristocrată milaneză Bianca Maria Sforza cu puţin timp înainte de căsătoria să cu Maximilian I, Împăratul Sfântului Imperiu Roman. În orice caz, lucrarea necesită investigaţii suplimentare pentru a fi unanim acceptată ca autentică.

Orgoni Crystal