Elogiu pentru crimele lui Stalin


Genocidul comis de Stalin a fost un act „perfect raţional”, menit să asigure dezvoltarea şi modernizarea Rusiei„. Şocanta ipoteză este cuprinsă în paginile unui nou manual alternativ, „Istoria Rusiei, 1900-1945”, lansat în cadrul unei campanii de promovare a patriotismului în rândul elevilor ruşi. Aşadar, la 55 de ani de la moartea fostului dictator sovietic, atrocităţile comise de acesta sunt prezentate, în unele manuale şcolare, drept „perfect raţionale”. Criticii occidentali sunt de părere că „Istoria Rusiei, 1900-1945” este parte a unei campanii, în spatele căreia s-ar afla însuşi premierul Vladimir Putin, de îndulcire a biografiei lui Stalin.

Anul trecut, un alt manual controversat, „Istoria modernă a Rusiei, 1945-2006”, îl descria pe Stalin drept un „manager eficient”. Respectivul pasaj a fost înlăturat în cele din urmă, precizează Larisa Alexeieva, din cadrul editurii care a tipărit manualul în cauză. Editorul noului manual, Alexander Danilov, îşi apără produsul spunând: „Nu îl apărăm pe Stalin. Pur şi simplu îi exploa­tam personalitatea, explicând motivaţiile lui şi arătând care sunt adevăratele sale realizări”.

Pe de altă parte, Roy Medvedev, un proeminent istoric rus, crede că este vorba despre o pură „falsificare”. „Realitatea e că acţiunile lui Stalin au făcut mult rău Rusiei”, mai spune Medvedev. Înainte de cel de-al doilea război mondial, mai spune istoricul, „mulţi dintre militarii profesionişti au fost arestaţi, ca tatăl meu, de exemplu, iar copiii acestora trimişi pe front”.

În prezent, istoricii sunt de părere că aproximativ 20 de milioane de persoane şi-au pierdut viaţa ca urmare a acţiunilor lui Stalin (genocidul comis de acesta l-a depăşit practic pe cel al lui Hitler, considerat responsabil de uciderea a peste şase milioane de evrei). În anii ’20, milioane de oameni au fost exilaţi în Siberia sau au murit de foame după ce pământurile, casele şi alte bunuri le-au fost confiscate de bolşevici. Anii ’30 au fost şi mai grei. Pe motiv că reprezentau un pericol la adresa Uniunii Sovietice, alte milioane de oameni au fost executate sau exilate în lagărele de muncă ale Gulagului, în Siberia şi republicile central-asiatice. Pe durata deceniului al patrulea, el, practic, a reuşit eliminarea opoziţiei politice prin intermediul sistemului foarte dur al exilului intern şi prin execuţii, iar prin asigurarea de beneficii anumitor segmente ale populaţiei, a câştigat sprijinul său cooperarea cu regimul său.

Unul dintre autorii manualului, Anatoli Utkin, spune că Stalin a luat câteva decizii deosebit de inge­nioase în timpul celui de-al doilea război mondial, printre care şi aceea de a muta fabricile sovietice în est, astfel încât invadatorii nazişti să nu ajungă la ele. „Personal, nu am nici un fel de simpatie faţă de Stalin, dar sunt istoric şi lucrez cu fapte”, spune Utkin. Tot el este de părere că elevii trebuie să afle câteva aş­pecte deosebit de interesante ale personalităţii lui Stalin, care avea în biblioteca sa nu mai puţin de 10.000 de volume, toate purtând diverse însemnări făcute de fostul dictator sovietic, semn că le citise. „Puteţi să nominalizaţi un alt lider politic, cum ar fi preşedintele Americii, de exemplu, care să fi citit 10.000 de volume?!”, întreabă retoric Anatoli Utkin.

Iosif Vissarionovici Stalin s-a născut la 21 decembrie 1878, în oraşul Gori, Georgia, ca fiu al cizmarului Vissarion Ivanovici Djugasvili şi al Ekaterinei Geladze, tatăl fiind georgian, iar mama osetină. A încetat din viaţa la 5 martie 1953, la vârsta de 75 de ani, în urma unui atac cerebral.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock