Aşa cum putem citi pe bbc.com, conform cercetărilor efectuate de Laboratorul Național de Accelerare Fermi (Fermilab) de lângă Chicago, au apărut dovezi puternice cu privire la existența unei particule subatomice încă nedescoperite sau a unei noi forțe.
Oamenii de ştiinţă au descoperit că interacțiunea miuonilor nu este în acord cu modelul standard, cel al fizicii particulelor elementare (teoria larg acceptată pentru a explica modul în care se comportă elementele de bază ale Universului). Aceasta înseamnă că vor apărea noi legi ale fizicii, noi particule și o nouă forță pe care s-a văzut până în prezent.
Miuonul este unul dintre particule fundamentale ale naturii, fiind similar cu electronul, dar de peste 200 de ori mai greu. Într-un experiment subatomic, oamenii de ştiinţă au reuşit trimiterea particulelor în jurul unui inel de 14 metri și apoi aplicarea unui câmp magnetic. Oamenii de știință au descoperit că miuonii au oscilat într-un ritm mai rapid decât ar putea fi explicat de actualul model standard, lucru care ar putea fi cauzat de o nouă forță a naturii, sau de o particulă subatomică încă nedescoperită.
Precum se ştie, în prezent se cunosc doar 4 forțe fundamentale ale Universului: gravitația, electromagnetismul, forța nucleară tare și forța nucleară slabă. Însă, e posibil să mai avem o a cincea forță fundamentală a naturii, necunoscută până acum.