Un nou accelerator de particule gigant (Future Circular Collider) ar putea fi construit la Geneva. Există motivaţii „întunecate” în spatele acestei decizii?


Echipa de cercetători de la cel mai mare accelerator de particule din lume a prezentat propuneri pentru a construi un nou accelerator de particule și mai mare, care să depășească actualul accelerator Large Hadron Collider (LHC). Viitorul accelerator Future Circular Collider (FCC), care ar costa 17 miliarde de dolari, va avea o lungime de 91 de kilometri și ar depăși predecesorul său, LHC, care are doar 27 de kilometri.

Fizicienii vor să folosească dimensiunea și puterea crescută a FCC pentru a investiga limitele modelului standard al fizicii particulelor, cea mai bună teorie actuală care descrie modul în care se comportă cele mai mici componente ale Universului. Prin descompunerea particulelor la energii și mai mari (100 teraelectronvolți la FCC, față de 14 la LHC), cercetătorii speră să găsească particule și forțe necunoscute, să descopere de ce materia depășește antimateria și să cerceteze natura materiei şi energiei întunecate – două entități invizibile despre care se crede că reprezintă 95% din Univers.

Fabiola Gianotti, directorul general al CERN, a declarat într-o conferință de presă luni, 5 februarie 2024, că „FCC nu va fi doar un instrument minunat pentru a ne îmbunătăți înțelegerea legilor fundamentale ale fizicii și ale naturii. Va fi, de asemenea, un motor al inovației, deoarece vom avea nevoie de noi tehnologii avansate, de la criogenie la magneți supraconductori, tehnologii de vid, detectoare, instrumente – tehnologii cu un impact potențial enorm asupra societății noastre și beneficii socioeconomice enorme”.

Conform oficialităţilor, la LHC se ciocnesc protoni aproape de viteza luminii care ar putea oferi indicii despre noi particule sau forțe. Acest lucru îi ajută pe fizicieni să își analizeze mai bine înțelegerea celor mai fundamentale blocuri ale Universului și modul în care acestea interacționează, descrise de modelul standard al fizicii. Deși modelul standard a permis oamenilor de știință să facă predicții notabile – precum existența bosonului Higgs , descoperit de LHC în 2012 – fizicienii sunt departe de a fi mulțumiți de acesta și caută constant noi particule. Acest lucru se datorează faptului că modelul, deși este cel mai complet pe care îl avem până acum, include lacune uriașe, ceea ce îl face total incapabil să explice de unde provine forța gravitației, din ce este alcătuită materia întunecată sau de ce există mult mai multă materie decât antimaterie în Univers.

De aceea, fizicienii de la CERN vor folosi energia de șapte ori mai mare a fasciculelor FCC pentru a accelera particulele la viteze și mai mari. Dar acceleratorul, în ciuda faptului că a făcut un pas promițător înainte, este departe de a fi construit. Odată finalizat, și dacă planurile pentru detector vor merge înainte, CERN – care este condus de 18 state membre ale Uniunii Europene, plus Elveția, Norvegia, Serbia, Israel și Marea Britanie – va căuta probabil finanțare suplimentară din partea statelor nemembre pentru acest proiect. În ciuda speranțelor mari pentru noul accelerator, unii oameni de știință sunt sceptici că acceleratorul va descoperi o nouă fizică.

Statele membre se vor reuni în 2028 pentru a decide dacă vor da undă verde proiectului, iar FCC ar putea intra în funcțiune abia în 2045.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): livescience.com

P.S. Unii cred că la Acceleratorul de Particule de la Geneva (LHC) se fac experimente de altă natură, ca de exemplu deschiderea unui portal către un univers paralel sau chiar către iad. Acest accelerator a fost închis şi deschis de mai multe ori. S-a observat că atunci când LHC este activ și funcționează, incidența efectelor Mandela, anomaliile neobișnuite și evenimentele inexplicabile cresc dramatic. S-a mai observat, de asemenea, că, de când LHC e off-line, incidența efectelor Mandela a dispărut. Citiţi mai multe în cadrul acestui articol: Atenţie! Acceleratorul de Particule de la Geneva va fi pus în funcţiune la puterea sa maximă, după 3 ani de pauză! Vor urma multe anomalii şi Efecte Mandela?


Lasă un comentariu