Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock

Noi date arată că Universul este „plat” – ceea ce este foarte ciudat


Forma Universului este greu de imaginat, nu numai ca un concept teoretic, ci și matematic, dar rămâne ca una dintre cele mai importante întrebări fără răspuns în fizică. Determinarea geometriei Universului, cred mulți oameni de știință, va fi fundamentală pentru rezolvarea misterelor Cosmosului.

Însă, noile măsurători ale energiei întunecate și ale expansiunii cosmice colectate de o echipă de astronomi de la Universitatea Portsmouth sugerează că Universul este plat din punct de vedere spaţial, nu are forma unei bule.

Echipa a folosit o nouă metodă care combină studiul vidurilor cosmice (imense bule spațiale care conțin doar câteva galaxii) și relicve de sunet din Universul foarte timpuriu, pe care oamenii de știință le numesc oscilații acustice barionice. Anterior, oamenii de știință care încercau să facă hărţi ale expansiunii cosmice și energiei întunecate se foloseau de supernovele îndepărtate ca „balize” de măsurare în adâncurile insondabile ale spațiului cosmic.

Noua metodă, realizată de Sloan Digital Sky Survey timp de peste un deceniu, a strâns date de la peste un milion de galaxii și quasari. Rezultatele au sugerat un Univers plat. În plus, noile date vor ajuta probabil să scrie un nou capitol în înțelegerea noastră despre evoluția energiei întunecate și efectul acesteia asupra Universului.

Trebuie menționat că un Univers „plat” nu înseamnă ceea ce vă puteţi imagina. De-a lungul deceniilor, s-a spus că pot exista 3 mari categorii geometrice ale Universului: plane, rotunde și hiperbolice. Deci „plat” se referă la o serie de topologii diferite, inclusiv la cea de „tor”; în geometrie, torul este o suprafață generată de rotația unui cerc în spațiul tridimensional în jurul unei axe din planul său, axă care nu taie cercul.