Uluitor! Oamenii de ştiinţă pot să creeze materie din lumină! Astfel, vom putea produce alimente din lasere sau ne vom putea teleporta foarte uşor!


lumina si materieCercetătorii de la Imperial College din Londra lucrează la o modalitate de a crea materie din lumină pură și spun că sunt capabili să realizeze acest lucru în circa 1 an. Folosind lasere de mare putere și de alte tehnologii, ei vor produce materia sub formă de particule subatomice invizibile ochiului liber. Cercetătorii atrag însă atenţia asupra faptului că nu sunt încă în punctul de a construi o mașină care să poată crea obiecte fizice, doar cu ajutorul laserului.

Andrei Seryi, director al Institutului John Adams din cadrul Universităţii Oxford, a declarat: „Este uluitor să vedem că lucrurile la care ne-am gândit că nu ar fi conectate pot fi convertite reciproc: materia și energia, particulele și lumina. Nu s-ar putea ca în viitor să putem converti energia în timp și invers?”

Citez de pe rawstory.com:

Într-o demonstrație elegantă a ecuaţiei E = mc2, fizicienii cred că pot crea electroni și pozitroni din coliziunea fotonilor. Cercetătorii s-au gândit cum să facă materie din lumină pură și au elaborat planuri pentru a demonstra acest lucru în următoarele 12 luni. Teoria care stă la baza acestei idei a fost descrisă pentru prima dată acum 80 de ani de către doi fizicieni care mai târziu au lucrat la prima bombă atomică. În momentul acela, conversia luminii în materie era considerată ca fiind imposibilă de realizat într-un laborator. Dar, fizicienii de la Imperial College din Londra susțin că au rezolvat problema, folosind lasere de mare putere și alte echipamente ce sunt acum disponibile oamenilor de ştiinţă.

„Am arătat, în principiu, modul în care putem face materia din lumină”, a declarat Steven Rose la Imperial College. „Dacă veți face acest experiment, veţi lua lumina și o veţi transforma în materie.”

P.S. Folosindu-se acelaşi principiu poate într-o bună zi, la fel ca în serialul SF „Star Trek”, vom fi capabili să producem alimente cu ajutorul laserelor… sau alte obiecte. O altă aplicaţie interesantă ar fi aceea de a crea materie din lumină, în faţa unei nave spaţiale; se ştie că materia produce gravitaţie, astfel încât materia ar putea trage după ea nava spaţială cu viteze mari… iată un principiu interesant de călătorie spaţială.

Şi acum ceva şi mai interesant: acest experiment ar putea duce la dezvoltarea fără precedent a teleportării. Dacă lumina poate fi transformată în materie fizică, atunci şi procesul invers (materia în lumină) poate fi realizat. Astfel, un trup uman poate fi convertit în lumină, trimis la o anumită destinaţie, şi, odată ajuns acolo, transportat înapoi în energie fizică. E prea SF, nu?


Lasă un comentariu