Aşa da baftă! Povestea extraordinară a unui parior de curse de cai

113

cursa-de-caiMatematicienii s-au străduit mult timp să explice cu formule precise noţiunea de întâmplare sau de noroc, numai că nesfârşita lor ambiţie este acoperită de tot atât de nesfârşita mulţime a calculelor care până la urmă tot nu demonstrează nimic. De exemplu, domnul L. de Moissac este un împătimit al curselor de cai. Într-o duminică de octombrie 1971, completându-şi buletinul de pariuri, a scris din neatenţie numărul 16 în loc de 18, cum era hotărât să scrie, fiindcă, după socotelile lui, cursa avea să fie câştigată de calul cu numărul 18. Din greşeală, după cum spuneam, a scris 16 şi calul cu numărul 16, pe care nu pariase nimeni, a ieşit câştigător şi i-a adus domnului de Moissac o sumă considerabilă.

La cursa următoare, renunţă în ultima clipă să scrie numărul de cal hotărât din timp şi trece numărul unui cal ales la întâmplare. Şi de data aceasta, calul notat întâmplător câştigă cursa, umplându-l iar de bani.

Din toate acestea, se desprinde o constatare tulburătoare: o eroare care îţi aduce un câştig este de fapt un calcul corect, din moment ce duce la rezultatul căutat. Ce trebuie să înţelegem de aici? Că hazardul e privilegiat când e vorba de opţiuni? Sau că există o entitate misterioasă căreia îi place să se distreze punând beţe în roate legilor raţionalului,aşa cum le ştim noi?