Ce legătură există între numărul 42, constanta Hubble şi „Ghidul autostopistului galactic”?


Oamenii de ştiinţă de la Universitatea Cambridge au fost surprinşi când, după ce au petrecut trei ani calculând una dintre valorile fundamentale ale universului – constanta Hubble – au obţinut numărul 42.  Este acelaşi număr pe care, în celebrul roman ştiinţifico-fantastic al lui Douglas Adams – Ghidul autostopistului galactic, un computer numit „Gândire adâncă” îl oferă, după şapte milioane de ani de calcule, ca fiind răspunsul la întrebarea privind sensul vieţii, al universului şi al tot ce exista.

În romanul lui Adams, răspunsul pare, desigur, absurd, dar venit din partea specialiştilor de la Cambridge, are o greutate substanţială. Constanta Hubble este viteza cu care o galaxie tipică se îndepărtează de Pământ, împărţită la distanţa faţă de planeta noastră. Rezultatul oferă indicii despre vârsta Universului. Pentru cei cărora li se pare simplu, trebuie să adăugăm că unitatea lui de măsură este kilometri pe oră pe mega-parsec (o unitate de măsură a distanţei folosită în astronomie).

Ar fi fost o coincidenţă extraordinară, însă din păcate, era prea frumoasă pentru a fi adevărată, fiindcă valoarea este intens controversată. Estimările recente o plasează între 50 şi 100, ceea ce arată că specialiştii de la Cambridge au greşit puţintel. Sau doar a fost o dorinţă a lor, pe care au visat-o împlinită? „Am stârnit câteva râsete când am ajuns la valoarea de 42, spune dr. Keith Grange, fiindcă toţi suntem admiratori ai Ghidului autostopistului galactic.


Lasă un comentariu