Explozie de raze ultraviolete! Gaura de ozon peste Polul Sud este mai mare decât Antarctica și a atins valoarea cea mai ridicată din 1979 – efecte dezastruoase pentru viaţă…


Anul acesta (2021), gaura de ozon de deasupra Polului Sud este mai mare decât continentul Antarcticii și a atins valoarea cea mai ridicată din 1979. Serviciul de monitorizare a atmosferei Copernicus (CAMS) și oamenii de știință monitorizează îndeaproape dezvoltarea găurii de ozon din acest an peste Polul Sud, care a ajuns acum într-o măsură mai mare decât Antarctica.

Se pare că gaura de ozon din 2021 a crescut considerabil în ultimele două săptămâni. Ea nu a fost foarte mare până la începutul lunii septembrie, dar apoi s-a transformat într-una dintre cele mai mari și mai durabile găuri de ozon din toate observaţiile făcute. Cercetătorii spun că această gaură va mai creşte uşor în următoarele 2 sau 3 săptămâni.

Ozonul atmosferic absoarbe și ne protejează de lumina ultravioletă provenită de la Soare. Nivelurile reduse de ozon, ca urmare a epuizării ozonului, înseamnă o protecție mai mică împotriva razelor solare și o expunere mai mare la radiațiile ultraviolete la suprafața Pământului. Studiile au arătat că, în Antarctica, cantitatea de ultraviolete măsurată la suprafață se poate dubla în timpul găurii de ozon.

Epuizarea stratului de ozon crește cantitatea de ultraviolete care ajunge la suprafața Pământului. Studiile de laborator și epidemiologice demonstrează că ultravioletele cauzează cancere de piele.

Radiațiile ultraviolete afectează procesele fiziologice și de dezvoltare ale plantelor. În ciuda mecanismelor de adaptare la niveluri crescute de ultraviolete, creșterea plantelor poate fi direct afectată de aceste radiații.

De asemenea, s-a mai constatat că radiațiile crescute de ultraviolete provoacă daune stadiilor timpurii de dezvoltare ale peștilor, creveților, amfibienilor și altor animale marine. Creșteri mici ale expunerii la ultraviolete ar putea duce la reduceri ale populației pentru micile organisme marine, cu implicații pentru întregul lanț trofic marin.


Lasă un comentariu