Multe comete celebre îşi au originea în afara sistemului solar

  •  
  •  
  •  
  •  

cometa70Multe din cele mai cunoscute comete care gravitează sistemul nostru solar, inclusiv cometele Halley, Hale-Bopp sau McNaught, s-au născut orbitând în jurul altor stele, conform unei noi teorii susţinute de o echipă internaţională de astronomi de la Institutul de Cercetare Southwest din Boulder (Colorado, SUA), anunţă portalul ScienceDaily.com. Cercetătorii s-au folosit de simulări pe calculator pentru a demonstra faptul că Soarele ar fi putut captura corpuri cereşti de gheaţă, de la stelele din apropiere, atunci când se afla în perioada de formare ca stea.

Întrucât Soarele nu are nicio stea-companion, se crede că el s-a format într-un grup de sute de stele apropiate, care era învăluit într-un nor dens de gaze. De-a lungul timpului, fiecare stea şi-a format un număr mare de corpuri cereşti de gheaţă (comete) într-un disc, de unde provin şi planetele. Multe din aceste comete au fost aruncate din punct de vedere gravitaţional din aceste sisteme planetare „prenatale”, devenind corpuri cereşti libere al acestui grup de stele.

Grupul de stele din care făcea parte Soarele a avut un sfârşit violent, căci a avut loc o explozie uriaşă, care a spulberat pe o suprafaţă imensă în spaţiu stelele abia formate. Noile modele arată faptul că Soarele a capturat gravitaţional un număr mare de comete, în momentul în care grupul de stele se dispersa.

„Există posibilitatea foarte atrăgătoare ca aceste comete să conţine mostre de materie dintr-un număr foarte mare de stele din apropierea Soarelui” a declarat Duncan, co-autorul acestui studiu.

Dovada pentru scenariul propus de echipa de cercetare vine de la faptul că norul lui Oort, formaţiunea care înconjoară sistemul solar şi de unde provin cometele, se întinde până la jumătatea distanţei faţă de cea mai apropiată stea. Până acum s-a crezut că acest nor al lui Oort din sistemul nostru solar, dar cercetarea de faţă presupune că el are legătură cu alte stele din apropierea Soarelui.

P.S. Nu sunt astrofizician de profesie, dar, din câte am citit până acum, eu cred că aceste comete provenite din norul lui Oort au legătură mai degrabă cu existenţa unei stele-companion a Soarelui nostru (vezi mai multe detalii în acest articol: Precesia echinocţiilor, fenomenul care demonstrează că Soarele nostru are un companion)


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu