Galileo Galilei dezgropat pentru a i se cerceta vederea

834 vizualizari

galileo_galilei_2Un grup de cercetători vrea să colecteze mostre din materialul genetic al marelui astronom al secolului al XVII-lea pentru a observa cum de a reuşit acesta să facă observaţii cu telescopul său pe măsură ce îşi pierdea vederea.

Oamenii de ştiinţă de la Institutul şi Muzeul de Istorie a Ştiinţei din Florenţa vor să exhumeze corpul lui Galileo Galilei pentru a stabili exact ce putea vedea cercetătorul care a trăit între 1564 şi 1642 prin luneta cu care examina universul, informează AFP .

Astronomul italian, care a pornit de la observaţiile predecesorului său Nicolaus Copernic pentru a dezvolta astronomia modernă, în jurul ideii că Soarele este centrul universului, a orbit de pe urma unei boli degenerative a ochilor moştenită pe cale genetică.

Pentru a recrea observaţia lui Galileo, echipa de cercetători a fabricat o copie exactă a telescopului său. Echipa are nevoie de un an pentru a strânge cei 300.000 de euro necesari pentru finanţarea proiectului şi a înlătura piedicile administrative puse în calea exhumării astronomului, înmormântat în Bazilica Sfintei Cruci din Florenţa.