Ce declaraţie misterioasă a dat savantul Carl Sagan în 1988! A vorbit el de existenţa unor alte „specii umane” în afară de omul modern? A spus el că pe Marte ruşii şi americanii au instalate arme nucleare?


carl saganConform Wikipediei, Carl Edward Sagan (9 noiembrie 1934 – 20 decembrie 1996) a fost un cunoscut astronom și astrofizician american, care și-a adus o mare contribuție la promovarea și popularizarea științei. El a fost pionier al exobiologiei și fondator al programului de căutare a inteligenței in Univers (SETI – Search for Extra-Terrestrial Intelligence). Este cunoscut în lumea întreagă datorită cărților sale cu temă științifică, dar mai ales datorită serialului de televiziune „Cosmos: Călătorie în Univers”, cel mai vizionat program al televiziunii PBS înainte de 1990.

Într-o discuţie televizată legendară din 1988, Carl Sagan, alături de Stephen Hawking şi Arthur C. Clarke, au ca temă de discuţie „Dumnezeu, Universul şi orice altceva”. Din fericire, înregistrarea discuţiei se află pe YouTube şi o puteţi viziona la finalul articolului. Totuşi, m-a izbit o chestie extrem de interesantă în timpul discuţiei. Vă prezintă fragmentul tradus de mine şi apoi facem o mică analiză. Fragmentul tradus începe de la minutul 34 şi secunda 15:

Reporter: Au trecut aproape 20 de ani de când omul a ajuns pe Lună. Credeţi că am încetat să ne gândim ca omul să ajungă mai departe? Există vreo şansă ca un alt Neil Armstrong să ajungă pe Marte în timpul vieţii noastre?

Carl Sagan: Statele Unite şi Uniunea Sovietică au reuşit să „mineze” planeta cu circa 60.000 de tone de arme nucleare, cu puţin ajutor de la Marea Britanie, Franţa, China şi Israel. O foarte mică parte din aceste arme sunt suficiente pentru a distruge naţiunile participante, posibil civilizaţia globală şi, posibil, speciile umane. E timpul ca SUA şi URSS să demonstreze că ele nu vor duce la capăt această perspective, că ele pot lucra împreună cu tehnologii avansate, pentru scopuri paşnice, care să ne ducă în secolul 21. De aceea, susţin ideea cooperării dintre SUA şi URSS în explorarea planetei Marte, pentru ca omul să ajungă pe această planetă.

În primul rând, atunci când reporterul întreabă despre posibilitatea ajungerii omului pe Marte, Carl Sagan spune că „pe planetă” se află 60.000 de tine de arme nucleare. Savantul nu precizează despre care planetă e vorba, ducând impresia falsă că ar putea fi vorba de Marte; cel mai probabil e vorba de planeta noastră, Terra, şi nu de planeta Marte. Pentru că, altfel, nu văd de ce zeci de mii de tone de arme s-ar afla deja pe Marte şi de ce americanii şi ruşii ar fi vrut să distrugă „planeta roşie”.

În al doilea rând, e interesant că savantul vorbeşte de „speciile umane” la plural. În trecut, antropologii ne spun că au existat mai multe specii umane care ar fi evoluat, ca Homo habilis, Homo erectus sau Homo sapiens. Dar, în prezent, nu există decât o singură specie umană, omul modern de astăzi. De ce Carl Sagan se îngrijorează de eventuala distrugere a speciilor umane? Care specie umană ar mai fi în pericol de a fi distrusă, în afară de omul modern? Sunt sigur că Sagan a ştiut întotdeauna mai multe decât a vrut să declare, însă acum, din păcate, e prea târziu pentru a ne mai aduce lămuriri…

 


Lasă un comentariu