În tradiţia veche chineză şi în cea lamaisto-tibetană, roata vieţii celor patru umanităţi s-a pus în mişcare acum 17 milioane de ani. Pe atunci, domnitorii din Dzyan, un cerc restrâns de maeştri, preluaseră conducerea ultimei umanităţi, după ce omenirea parcursese deja o istorie enorm de lungă, conform învăţătorilor budişti din Tibet.
Vedele, cele mai vechi texte sacre indiene, datează prima umanitate înainte de perioada marilor zaurieni. Unitatea de bază în cronologia vedică poartă denumirea de yuga. Similar periodizării greceşti, ce cuprinde epoca de aur, de argint, de bronz şi de fier, perioadele yuga sunt de patru tipuri: satya, treta, dvapara şi kali.
Perioadele yuga sunt considerate a fi faze de transformare ale naturii şi ale Pământului însuşi, care includ şi ciclurile de evoluţie ale umanităţilor, însumând 4.320.000 de ani. În Vede, texte străvechi ale adevărului impersonal, care au existat înaintea oricărei cărţi scrise de oameni, se arată că cele patru perioade metalice au avut durate diferite. Astfel, dwapara yuga, perioada cuprului sau a bronzului, a fost dublă ca durată faţă de perioada mohorâtă a fierului, kali yuga.
Perioadele yuga au fost percepute ca faze de transformare ale naturii şi ale Pământului însuşi, care includ şi umanităţile. O perioadă mai lungă, ce cuprinde aceste patru yuga, poartă numele de mahayuga. Tradiţia indiană susţine că până în prezent s-au scurs 71 de perioade mahayuga, ceea ce înseamnă că istoria omului îşi are originea acum 306.720.000 de ani!