A fost şi pitic şi gigant în aceeaşi viaţă: de la 1,50 metri la peste 2,30 de metri! Ce fel de om era ăsta!?


Adam Rainer a fost singura persoană din istoria omenirii care a fost atât un pitic, cât și gigant în viața sa. În decurs de 10 ani, Rainer a crescut de la mai puțin de 1,50 metri la o înălțime de peste 2,30 metri.

Adam Rainer s-a născut în 1899 în orașul austriac Graz. Părinții săi au avut o înălțime medie și nimic nu indica faptul că Rainer ar fi fost un om neobişnuit. Cu toate acestea, până când Rainer ajunsese la adolescență, era clar că era mai scund decât ceilalți băieți de vârsta lui.

În 1917, Rainer a încercat să se alăture armatei austro-ungare pentru a lupta în primul război mondial, dar a fost refuzat din cauza înălțimii sale. Atunci, el avea doar 135 de cm.

În 1918, la vârsta de 19 ani, Rainer a încercat să se înroleze din nou în armată, după ce a crescut puţin. În acest moment, Rainer avea o înălțime de 140 de cm, dar a fost din nou refuzat din cauza înălțimii sale. Rainer a fost considerat a fi pitic.

Destul de interesant, deși Rainer era foarte scund, medicii au observat că avea mâini și picioare extrem de mari pentru dimensiunile sale mici. Prima dată, când Rainer a încercat să se înroleze în armată, medicii au observat că el purta pantofi de mărimea 43. Trei ani mai târziu, el purta 50 mărimea la pantofi, chiar dacă nu crescuse prea mult.

La un moment dat în anii ’20, Rainer a început să crească foarte repede. La cea de-a 32-a aniversare, el avea 218 cm. La începutul anilor 1930, Rainer a fost examinat de medicii austrieci Dr. A. Mandl și Dr. F. Windholz, care l-au diagnosticat cu acromegalie – o afecțiune rară în care corpul produce prea mult hormon de creștere.

Echipa medicală a lui Rainer a stabilit că acromegalia și creșterea bruscă a acestuia au fost cauzate de o tumoare de pe glanda pituitară. Tumora a fost îndepărtată cu succes, iar medicii săi sperau că fără tumoră, Reiner va înceta să crească.

Deși îndepărtarea tumorii a încetinit cu mult ritmul la care a crescut Reiner, totuși el a devenit tot mai înalt. La câteva luni după operație, medicii lui Reiner l-au măsurat și au constatat că înălțimea sa în picioare a rămas aceeași, dar curbura spinală indica faptul că el era încă în creștere.

Pe măsură ce Reiner a continuat să crească după operație, sănătatea sa a continuat să se deterioreze. În cele din urmă, și-a pierdut atât vederea, cât și auzul. A murit în 1950, la vârsta de 51 de ani, la o înălțime de 2,34 metri.

Deși Adam Reiner a fost primul caz cunoscut de acromegalie, el nu a fost singura persoană din istorie care a trăit cu această tulburare, care afectează între 50 și 70 de milioane de oameni în fiecare an.

Unele dintre cele mai frecvente simptome asociate cu acromegalia sunt mâinile și picioarele mărite. Acest lucru explică de ce ofițerii medicali erau atât de perplexi cu mărimea mâinilor și picioarelor lui Reiner în comparație cu corpul său mic. Un alt simptom al acromegaliei este schimbarea formei feței. Adesea, persoanele cu acromegalie experimentează mărirea trăsăturilor faciale, inclusiv oasele feței, dinții, nasul, limba și buzele.

Adam Rainer continuă să fie singura persoană din istorie care a fost considerată şi pitic și gigant.


Lasă un comentariu