Secretul basmului celebru „Hansel şi Gretel”: s-a inspirat el din Marea Foamete din 1315-1317 din Europa?


„Hansel și Gretel” este un celebru basm german, adaptat și publicat de Frații Grimm în 1812. În basm, Hansel şi Gretel sunt doi frați ce aveau o familie foarte săracă. Într-una din zile, mama si tatăl lor au hotărat să îi ducă pe cei doi copii în mijlocul pădurii și să-i lase acolo, deoarece nu mai aveau ce să le dea de mâncare. Cei doi, rătăciţi în pădure, dau de o vrăjitoare bătrână, care are intenţii malefice cu Hansel şi Gretel – şi anume a-i mânca. Însă, cei doi copii reuşesc să o omoare pe vrăjitoarea cea rea şi îşi însuşesc bogăţiile acesteia.

Dar, ştiţi care e originea acestui basm binecunoscut? Foarte interesantă este teoria conform căreia „Hansel şi Gretel” ar fi putut să se fi inspirat din Marea Foamete din 1315 – 1317. Lipsa alimentelor i-a făcut atunci pe mulţi părinţi să-şi abandoneze copiii, astfel încât putându-se explica abandonarea lui Hansel şi Gretel în pădure. De asemenea, prezenţa vrăjitoarei canibale în basm reflectă măsurile extreme pe care unii oameni le-au luat în timpul foametei, inclusiv acte de canibalism.

Marea Foamete din 1315-1317 a cuprins cea mai mare parte a Europei (extinzându-se spre est până la Rusia și spre sud până la Italia) şi a provocat numeroase decese de-a lungul unui număr extins de ani. Perioada a fost marcată de niveluri extreme de criminalitate, boli, moarte în masă și chiar canibalism și pruncucidere. Criza a avut consecințe pentru Biserică, stat, societatea europeană și pentru calamitățile viitoare care vor urma în secolul al XIV-lea.

În primăvara anului 1315 o ploaie neobișnuit de puternică a început să cadă asupra teritoriului Europei. De-a lungul primăverii și verii a continuat să plouă, iar temperatura a rămas rece. În astfel de condiții, cerealele nu s-au putut coace, ducând la eșecuri de scară largă ale culturilor. Eșecurile culturilor nu au fost singura problemă; boala bovinelor a determinat scăderea numărului de oi și bovine cu până la 80%.

Au fost afectate toate segmentele societății, de la nobili la țărani, dar mai ales țăranii, care reprezentau 95% din populație și care nu aveau rezerve de hrană. S-au sacrificat animalele de tracțiune, s-au consumat seminţe, s-au abandonat copiii, care au fost lăsaţi să se descurce singuri (vedeți „Hansel și Gretel”) și, unii bătrâni au refuzat să mai mănânce, pentru ca generația tânără să supraviețuiască.