
Cercetătorii au descoperit al optulea continent ascuns al Pământului, dar acesta nu este faimoasa Atlantidă. Ei au găsit acest continent, în timp ce reconstruiau evoluția geologiei complexe a regiunii mediteraneene, cu lanțuri montane și scufundări de mări, din Spania până în Iran.
Continentul se numește Marele Adria. Este de dimensiunea Groenlandei și s-a desprins din Africa de Nord, pentru a fi îngropat sub Europa de Sud în urmă cu aproximativ 140 de milioane de ani. Studiul a fost publicat în septembrie 2019 în revista „Gondwana Research”. Autorul principal al studiului, Douwe van Hinsbergen, profesor de tectonică globală și paleogeografie la Universitatea Utrecht ne explică: „Cele mai multe lanțuri montane pe care le-am investigat provin dintr-un singur continent care s-a separat de Africa de Nord, în urmă cu mai bine de 200 de milioane de ani. Singura parte rămasă a acestui continent este o bandă care se deplasează de la Torino, prin Marea Adriatică, până la călcâiul cizmei care formează Italia.” Această zonă este numită Adria de către geologi, astfel că cercetătorii studiului au denumit continentul anterior nedescoperit ca „Marele Adria”.
Reconstruirea evoluţiei plăcilor tectonice din zona Mării Mediterane a necesitat o colaborare între specialişti din peste 30 de țări. Folosind un software de reconstrucție tectonică a plăcilor, cercetătorii au reuşit să se reîntoarcă în timp, când continentele apăreau ca fiind mult diferite faţă de harta pe care o cunoaștem astăzi. Cercetătorii au descoperit că Marele Adria a început să devină un continent propriu, în urmă cu aproximativ 240 de milioane de ani, în perioada Triasic.
Nu este prima dată când a fost găsit un continent pierdut. În ianuarie 2017, cercetătorii au anunțat descoperirea unui continent pierdut, rămas din supercontinentul Gondwana, care a început să se despartă acum 200 de milioane de ani. Piesa rămasă, care a fost acoperită cu lavă, se află acum sub Mauritius, o insulă din Oceanul Indian.
