O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia / Irving Medical Center spune că a detectat semne de conştiinţă ascunsă timpurie la pacienţii aflaţi în comă profundă. Aceste modele subtile în activitatea creierului sunt semnale că persoana este conștientă, dar este fizic incapabilă să o arate.
Un studiu publicat în revista „New England Journal of Medicine” a constatat că electroencefalograma (EEG) – investigaţia care detectează activitatea electrică din creier – ar putea gasi indicii al unei conştiinţe ascunse la 1 din 7 pacienţi care au suferit o leziune gravă a creierului. Și, urmărind aceşti pacienţi de-a lungul unui an, cercetătorii spun că persoanele care au prezentat inițial semne de conștiință ascunsă au avut mai multe șanse să se recupereze.
Conștiința și modul în care creierul o creează este departe de a fi înţeleasă. Cu toate acestea, conștiința ascunsă este un domeniu de interes crescut în rândul cercetătorilor. Cel puțin un studiu a constatat că un segment de pacienți comatoşi, care deşi au activitate a creierului la fel ca oamenii sănătoși, totuşi, dintr-un anumit motiv, ei nu se pot trezi.
Un lucru este clar: faptul că forma ascunsă de conştiinţă este un bun predictor al şanselor de recuperare. Dar cercetătorii nu au stabilit cel mai bun mod de a detecta această „zonă gri” a conștienței. În noul studiu, cercetătorii au folosit Inteligenţa Artificială pentru a analiza datele EEG colectate de la 104 pacienți comatoşi, cu leziuni cerebrale cauzate de hemoragii, traume sau lipsa oxigenului. Algoritmul a căutat activitatea creierului care a indicat faptul că persoana poate înțelege instrucțiunile pentru a-și mișca mâinile. Dacă comenzile au produs diferite modele de activitate a creierului, aceasta înseamnă că persoana comatoasă poate înțelege comanda, dar nu a putut efectua fizic mișcările.
Cercetătorii spun că 15% dintre pacienți au prezentat semne timpurii ale conștiinței ascunse. Dintre acești pacienți, jumătate au putut urma comenzile verbale înainte de a fi externaţi din spital. Iar cei care nu au prezentat semne timpurii ale conștiinței ascunse, doar 26% dintre ei au putut să se recupereze ulterior (faţă de 50% în primul caz). În ambele grupuri, aproximativ o treime dintre pacienți au decedat la un moment dat după ce au suferit leziuni cerebrale ireversibile.