Cercetătorii au descoperit o „conştiinţă ascunsă” la pacienţii aflaţi în comă profundă


O echipă de cercetători de la Universitatea Columbia / Irving Medical Center spune că a detectat semne de conştiinţă ascunsă timpurie la pacienţii aflaţi în comă profundă. Aceste modele subtile în activitatea creierului sunt semnale că persoana este conștientă, dar este fizic incapabilă să o arate.

Un studiu publicat în revista „New England Journal of Medicine” a constatat că electroencefalograma (EEG) – investigaţia care detectează activitatea electrică din creier – ar putea gasi indicii al unei conştiinţe ascunse la 1 din 7 pacienţi care au suferit o leziune gravă a creierului. Și, urmărind aceşti pacienţi de-a lungul unui an, cercetătorii spun că persoanele care au prezentat inițial semne de conștiință ascunsă au avut mai multe șanse să se recupereze.

Conștiința și modul în care creierul o creează este departe de a fi înţeleasă. Cu toate acestea, conștiința ascunsă este un domeniu de interes crescut în rândul cercetătorilor. Cel puțin un studiu a constatat că un segment de pacienți comatoşi, care deşi au activitate a creierului la fel ca oamenii sănătoși, totuşi, dintr-un anumit motiv, ei nu se pot trezi.

Un lucru este clar: faptul că forma ascunsă de conştiinţă este un bun predictor al şanselor de recuperare. Dar cercetătorii nu au stabilit cel mai bun mod de a detecta această „zonă gri” a conștienței. În noul studiu, cercetătorii au folosit Inteligenţa Artificială pentru a analiza datele EEG colectate de la 104 pacienți comatoşi, cu leziuni cerebrale cauzate de hemoragii, traume sau lipsa oxigenului. Algoritmul a căutat activitatea creierului care a indicat faptul că persoana poate înțelege instrucțiunile pentru a-și mișca mâinile. Dacă comenzile au produs diferite modele de activitate a creierului, aceasta înseamnă că persoana comatoasă poate înțelege comanda, dar nu a putut efectua fizic mișcările.

Cercetătorii spun că 15% dintre pacienți au prezentat semne timpurii ale conștiinței ascunse. Dintre acești pacienți, jumătate au putut urma comenzile verbale înainte de a fi externaţi din spital. Iar cei care nu au prezentat semne timpurii ale conștiinței ascunse, doar 26% dintre ei au putut să se recupereze ulterior (faţă de 50% în primul caz). În ambele grupuri, aproximativ o treime dintre pacienți au decedat la un moment dat după ce au suferit leziuni cerebrale ireversibile.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.
Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock