Din „secretele” orologiului astronomic din Praga – o minune a Evului Mediu târziu


În piaţa vechiului oraş din Praga, zilnic, la ora 12 atrag atenţia tuturor muzica şi spectacolul minunat pe care-l oferă vestitul orologiu astronomic de pe turnul primăriei, construit în anul 1490 de maestrul Hanus din Ruje. Partea principală a orologiului se compune din două cadrane. Pe cel de jos e reprezentat globul pământesc, cu trei cercuri concentrice – Ecuatorul, Tropicul Racului și Tropicul Capricornului; pe partea exterioară a cadranului inferior e îmbrăcat un inel mobil pe care sunt însemnate cele 24 de ore cu cifre arabe, după vechiul sistem ceh, adică începând de la prima oră după apusul soarelui. Cifrele romane indică timpul după sistemul nostru (de două ori câte 12 ore).

Cadranul superior are un inel cu semnele zodiacului. Pe acesta se indică mișcarea Soarelui și Lunii după sistemul geocentric de atunci. Când bate orologiul, cămătarul din stânga scutură cutia de bani şi face din cap vecinului curtezan, care se uită în oglindă. În dreapta, „moartea” răstoarnă un ceas de nisip, măsurând orele vieţii, apoi sună şi dă din cap spre vecinul său, un turc, care roteşte capul în semn că nu se grăbeşte să moară. După aceasta, orologiul îşi încetează bătăile, şi deasupra ferestrelor apare un cocoş care strigă „Cucurigu!”, simbolizând o nouă trezire la viaţă.

La mijlocul secolului al XIX-lea, Iosif Mantes – un clasic al artei plastice cehe – a completat orologiul cu un calendar anual. Acesta e reprezentat printr-o tablă circulară cu reprezentarea alegorică pe ea a lunilor şi semnelor zodiacului. Timp de un an, calendarul face o rotaţie completă.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO