O întrebare horror: „Cât timp mai rămâne conştient un cap separat de trup?”

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: publicdomainpictures.net (Commons Creative – free)

În istoria lumii, dar în special în cea europeană, au existat mai multe personalităţi importante care au şi-au pierdut capul… la propriu!, adică au fost decapitate. Să amintim aici de decapitările celebre ale regelui francez Ludovic al XVI-lea sau ale revoluţionarului Robespierre. Au existat poveşti şi legende horror, conform cărora unele capete tăiate chiar au încercat să vorbească după ce au fost despărțite de trupurile lor. Când ghilotina a pus capăt vieții lui Charlotte Corday, femeia care l-a asasinat pe liderul revoluționar Jean-Paul Marat, călăul ar fi ridicat capul tăiat și i-a pălmuit obrajii. Martorii au jurat că au văzut fața femeii roșie de furie. Vă invit să citiţi „1001 de fantome”, cartea scriitorului francez Alexandre Dumas și acolo veți întâlni o mulțime de întâmplări despre capete tăiate care au supraviețuit chiar câteva minute după ce s-au separat de corp. Dar totul este doar o ficțiune înspăimântătoare? Există ceva adevăr în aceste povestiri? Cât poate supraviețui un cap despărţit de trupul său? Pentru a afla, mai întâi trebuie să știm câte ceva despre creier.

Creierul nostru este cel mai important organ din corpul uman. El controlează toate celelalte organe și sisteme ale corpului (nervos, digestiv, endocrin etc.) și este responsabil pentru gândurile, sentimentele şi amintirile noastre. Creierul are nevoie de oxigen pentru a realiza toate aceste lucruri pe care le face. Creierul utilizează aproximativ 20% din oxigenul folosit de organism.

Fluxul de oxigen către creier este întrerupt în momentul în care vasele de sânge din gât sunt secţionate. Scăderea bruscă a tensiunii arteriale și pierderea rapidă atât a sângelui, cât și a oxigenului, trimite rapid creierul în comă, urmând după puțin timp să moară.

Dar, este posibil să dureze câteva secunde sau chiar zeci de secunde pentru ca creierul să intre în acea stare inconștientă. S-a observat că organismele unor animale continuă să funcționeze în mod normal după decapitare. Cred că unii dintre voi aţi văzut găini tăiate care îşi mai mişcau corpul pentru câteva secunde, după momentul tăierii capului cu toporul.

Dar, ce se întâmplă în cazul omului? Capetele umane fără trup pot supraviețui la fel ca găiny? Un veteran de armată povestea despre un accident de mașină care l-a avut în 1989, observând capul decapitat al prietenului său, pe faţa căruia se putea citi durerea și groaza după ce și-a dat seama că a fost separat de corpul său.

Aşadar, este posibil ca multe capete decapitate să fie conștiente în ultimele secunde înainte de moarte. Multe dintre funcțiile esențiale ale organismului sunt posibile prin transmiterea de către creier a unor semnale electrice. Oamenii de știință au descoperit că creierul poate continua să funcționeze până la 30 de minute după ce inima se oprește. Creierul poate trimite unde electrice (chiar dacă a pierdut legătura cu restul trupului), ceea ce ar putea determina mușchii încă atașaţi creierului (cei ai feţei) încă să se contracte.

Ceea ce nu este clar pentru oamenii de ştiinţă este cât timp creierul rămâne conștient după ce a fost separat de corpul său. După cum s-a spus mai devreme, pierderea rapidă de sânge probabil trimite creierul într-o comă profundă în câteva secunde. Dar, supraviețuitorii experiențelor din apropierea morţii sunt capabili să-și amintească ce se întâmplă în jurul lor după ce inima le-a fost oprită, ceea ce sugerează că creierul rămâne conștient în ciuda lipsei de conștiență clinică a organismului.


  •  
  •  
  •  
  •