Braţul-fantomă, braţul care demonstrează superioritatea minţii asupra trupului

87

3 mainiÎn urma unui atac cerebral, o femeie din Elveţia s-a ales cu al treilea braţ, unul fantomă, dar pe care ea pretinde că îl foloseşte ca pe unul real. Este singurul caz de acest gen înregistrat până acum. Testele au arătat că, într-adevăr mintea trimite comenzi către acest braţ-fantomă, iar corpul reacţionează la atingerea acestui al treilea membru superior. Potrivit doctorilor, femeia de 64 de ani îşi poate vedea şi simţi acest braţ, putând chiar să-l folosească pentru a se scărpina sau chiar zgâria suprafeţe cu ajutorul lui.

Odată cu atacul cerebral, femeia şi-a pierdut abilitatea de a-şi folosi braţul stâng, moment în care creierul a “recunoscut” existenţa acestui al treilea membru, care i-a luat locul. Oamenii de ştiinţă de la Spitalul Universitar din Geneva, Elveţia, au folosit imagini cu rezonanţă magnetică pentru a confirma că, într-adevăr, creierul ei trimite comenzi braţului-fantomă, care le recunoaşte.

Membrele-fantomă pot apărea în cazul în care sunt pierdute în urma unui accident. Acest caz este o premieră datorită faptului că pacientul îl poate vedea, simţi şi folosi.

Sursa: www.ziare.com