Ruşii au descoperit mormântul “Frumoasei Adormite”, de 2.000 de ani vechime

  •  
  •  
  •  
  •  

O echipă de arheologi de la Institutul de Istorie a Culturii Materiale din St Petersburg (Academia Rusă de Științe) a descoperit rămășițele mumificate ale unei tinere femei. Poreclită “Frumoasa Adormită”, se crede că femeia a fost îngropată în urmă cu circa 2.000 de ani.

Mormântul a fost găsit pe malul unui rezervor uriaș care alimentează barajul Sayano-Shushenskaya, al nouălea cel mai mare baraj hidroelectric din lume. În fiecare lună mai și iunie din an, apele se retrag suficient pentru ca arheologii să exploreze zonele din jurul rezervorului și să efectueze săpături complete. Acest sit de înmormântare a fost descoperit când nivelul apei a scăzut în mod suficient pentru ca țărmul să fie descoperit.

Mormântul a supraviețuit într-o stare remarcabilă, deoarece piatra folosită pentru mormânt a constituit o barieră impermeabilă pentru lumea exterioară. De asemenea, trupul mort al femeii s-a mumificat printr-un proces natural.  “Aceasta nu este o mumie clasică”, a declarat arheologul Dr. Marina Kalinovskaya. “În acest caz, mormântul a fost închis cu un capac de piatră care permite un proces de mumificare naturală”.

În mormânt au mai fost găsite şi două vase; de asemenea, pe pieptul mumiei s-a găsit o pungă de nuci de pin și într-o cutie de lemn s-a descoperit o oglindă. Jumătatea inferioară a “Frumoasei Adormite” a fost foarte bine conservată. Natalia Solovieva, director adjunct al Institutului din St. Petersburg a declarat că “pe mumie sunt haine de mătase şi o centură cu margele”. Pe baza informațiilor de până acum, arheologii speculează că mumia ar fi fost o persoană de rang înalt, probabil nobil, al imperiului nomad hun.

Rămășițele “Frumoasei Adormite” se află acum pentru restaurare la Institutul din St. Petersburg, care va analiza modul în care corpul a fost atât de bine conservat și va efectua analize suplimentare pentru a oferi o perspectivă asupra vieții și culturii din acea perioadă.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): siberiantimes.com


  •  
  •  
  •  
  •