Un sicriu vechi de 3.600 de ani a fost deschis în situl arheologic Xiaohe din Xinjiang (China), în timpul unei săpături în 2003; atunci, s-a observat o substanță care era întinsă pe gâtul unei tinere mumificate. În ciuda faptului că la acea vreme părea o bijuterie, oamenii de știință au spus acum că au identificat proba ca fiind cea mai veche bucată de brânză din lume.
Qiaomei Fu, un paleogenetician la Academia Chineză de Științe din Beijing, a declarat că „Brânza obișnuită este moale. Dar acum ea a devenit praf foarte uscat, dens și dur”. Ea a explicat că atunci când sicriul femeii a fost exhumat, s-a descoperit că acesta este bine conservat, ca urmare a climatului uscat al deșertului din Bazinul Tarim.
Doamna Fu și echipa ei au luat probe din trei morminte din situl Xiaohe și au procesat ADN-ul pentru a urmări evoluția bacteriilor de-a lungul a mii de ani. Probele au fost apoi identificate ca brânză de kefir, obținută prin fermentarea laptelui folosind boabe de chefir, și au existat, de asemenea, dovezi ale utilizării laptelui de capră și de vacă. Utilizarea brânzei de kefir arată modul în care populațiile din epoca bronzului au interacționat și cum oamenii Xiaohe – despre care se știa că sunt intoleranți genetic la lactoză – consumau lactate înainte de era pasteurizării și refrigerării.