Incidentul Hollinwell se referă la un eveniment inexplicabil din iulie 1980, când aproximativ 300 de copii și adulți au suferit stări de leșin, greață și alte simptome. Incidentul s-a întâmplat în Hollinwell / Nottinghamshire (Anglia), cauza exactă nefiind niciodată determinată. Două teorii principale au încercat să găsească o explicaţie: isteria în masă și utilizarea pesticidelor în câmpurile din apropiere.
În anul 1980, avea loc un eveniment anual caritabil de muzică -„Hollinwell Show” – cu participanți venind din întreaga regiune East Midlands din Anglia. Aproximativ 500 de copii din 11 trupe au fost prezenți, mulți dintre ei venind cu autocare.
În jurul orei 10:30, după începerea spectacolului, membrii mai multor trupe au început să se prăbușească, fără nicio explicație aparentă, leșinul părând a fi contagios. Numărul copiilor bolnavi a ajuns la câteva sute; au fost şi alte simptome, ca vărsături, ochi iritaţi, gât inflamat și amețeli. O fată a descris simptomele ei: „Picioarele și brațele le simţeam ca şi cum nu mai aveam oase în ele; de asemenea, am simţit şi o durere puternică de cap”.
Numărul estimat de victime a fost de aproximativ 300, inclusiv copii şi adulți. 259 de persoane au fost duse la patru spitale din apropiere, 9 copii fiind ținuţi în spital peste noapte. O investigație „Fortean Times” a arătat că mai mulți cai s-au îmbolnăvit, dar admite că orice legătură cu incidentul este o presupunere pură.
Teorii
Cauza exactă a acestor simptome nu se cunoaşte. Au fost analizate o varietate de cauze posibile, inclusiv aprovizionarea cu apă contaminată, intoxicația alimentară, undele radio și pulverizarea cu pesticide în zonele învecinate. Utilizarea pesticidelor a devenit explicația preferată, fiind vorba de tridemorf. Interzis de guvernul britanic în 2000, tridemorful a fost descoperit ca fiind o substanță nocivă. Totuşi, aceste investigații au avut loc la peste 20 de ani de la eveniment și nu sunt de acord cu toate constatările oficiale.
Tridemorful producere o iritație a ochilor și a pielii, dar nu este acceptat de mulți ca fiind cauza, datorită faptului că mulţi alţii care au participat la eveniment nu au suferit efecte asemănătoare. Teoriile despre undele radio sau despre alimentele și apa consumate la eveniment au căzut şi ele, datorită faptului că mulți alții prezenţi la eveniment nu au fost afectați de simptome. Alte teorii luate în considerare – reacţie alergică în masă, căldura – nu au putut fi probate.
Ancheta oficială a decis că isteria în masă a fost cauza probabilă, simptomele experimentate de copii demonstrând unele dintre caracteristicile unui astfel de focar. Oamenii prezenți la eveniment au fost convinși că simptomele au fost reale și nu rezultatul imaginației sau isteriei. De asemenea, ei și-au exprimat frustrarea că nu au primit niciodată o explicație satisfăcătoare.
Foto: prelucrare proprie