Într-un papirus egiptean, vechi de 3.600 de ani, se găsesc peste 500 de reţete miraculoase de vindecare, ce au la bază mierea de albine


Foto: prelucrare proprie

Un papirus egiptean vechi de 3.600 de ani menționează circa o mie de medicamente care erau folosite în epocă. Peste jumătate dintre aceste remedii era pe bază de miere, fiind utilizate în balsamuri împreună cu grăsime animală sau vegetală.

Experiențele au arătat că mierea merită încrederea pe care i-o acordau vracii egipteni – ca de altfel și numeroși adepți ai medicinei tradiționale din zilele noastre. Folosită ca unguent, mierea ajuta la vindecarea rănilor și împiedica pansamentul să se lipească de plagă. Efectul ei curativ se datorează însă unei substanțe specifice care combate infecția și activează vindecarea.

Mierea distruge bacteriile nefaste asupra organismului datorită unei enzime, produsă de glandele laringeene ale albinelor; combinată cu glucoza și oxigenul, ea dă naștere unui puternic dezinfectant, peroxidul de hidrogen, și unui excelent antibiotic, gluconolactona. Mierea absoarbe rapid apa, proprietate care servește la uscarea rănilor și implicit la împiedicarea proliferării bacteriilor. În plus, cercetările au demonstrat că mierea favorizează regenerarea țesuturilor.

Mierea are proprietatea de a distruge bacteriile și de a nu putrezi. În ruinele anticei cetăți Paestum, arheologii au descoperit miere care și-a păstrat proprietățile de gust și culoare în ciuda celor 2.500 de ani în care a stat într-un mormânt, unde probabil a fost pusă ca ofrandă.


Comentariile sunt închise.