Rămășițe ale vieții antice au fost găsite într-un rubin vechi de 2,5 miliarde de ani

  •  
  •  
  •  
  •  

Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Într-o descoperire inedită, rămășițele vieții antice au fost găsite într-un rubin vechi de 2,5 miliarde de ani care s-a format în scoarța terestră. Potrivit geologilor, rubinul conținea carbon pur numit grafit, care era probabil de natură biologică, ca rămășițe ale unui organism antic care exista înainte ca viața multicelulară să evolueze pe planeta noastră.

Rubinele reprezintă pietrele prețioase folosite în bijuterii, dar modul în care se formează este foarte interesant, deoarece sunt create din presiunea extremă și căldura din limitele tectonice ale Pământului. Rubinele sunt o formă a corindonului mineral, care este un tip cristalin de oxid de aluminiu. Cu cât rubinul este mai roșu, cu atât conține mai mult crom.

Chris Yakymchuk, care este geolog la Universitatea Waterloo din Canada, precum și colegii săi, au dorit să studieze procesul de formare a corindonului, așa că au decis să analizeze rubinele care se găsesc în Groenlanda. De fapt, Groenlanda are unele dintre cele mai vechi zăcăminte de rubin din lume.

În timp ce studia rubinele, echipa a descoperit incluziunea de grafit și a putut determina că piatra conținea mult carbon-12, ceea ce a indicat că este de natură organică. „Grafitul din interiorul acestui rubin este cu adevărat unic. Este prima dată când vedem dovezi ale vieții antice în rocile purtătoare de rubin”, a explicat Yakymchuk, adăugând: „Prezența grafitului ne oferă, de asemenea, mai multe indicii pentru a determina cum s-au format rubinele în această locație”.

El a continuat spunând: „Materia vie constă de preferință din atomi de carbon mai ușori, deoarece aceștia necesită mai puțină energie pentru a fi încorporați în celule. Pe baza cantității crescute de carbon-12 din acest grafit, am ajuns la concluzia că atomii de carbon reprezentau odată o viață străveche, cel mai probabil microorganisme moarte, cum ar fi cianobacteriile”.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): studiul ştiinţific Corundum (ruby) growth during the final assembly of the Archean North Atlantic Craton, southern West Greenland” de pe  sciencedirect.com


  •  
  •  
  •  
  •  

Lasă un comentariu

WordPress Cookie Notice by Real Cookie Banner