O enigmă istorică nedezlegată până azi: de ce împăratul-nebun Caligula l-a asasinat pe un vasal de-al său, regele Ptolemeu al Mauretaniei?


Faimosul cuplu – regina Cleopatra a VII-a a Egiptului şi generalul roman Marcus Antonius – au avut 3 copii: Alexandru Helios, Cleopatra Selene II şi Ptolemeu Philadelphus. Cleopatra Selene II s-a măritat în jurul anului 25 î.Hr. cu regele Juba al II-lea al Numidiei (o provincie semiindependentă, ataşată Imperiului Roman, aflată în nordul Algeriei de astăzi).

În jurul anului 10 î.Hr. s-a născut fiul celor doi – Ptolemeu al Mauretaniei, care a devenit conducătorul Mauretaniei (la fel, un fel de provincie semi-independentă ce aparţinea de Imperiul Roman). Atenţie totuşi! A nu se confunda Mauretania (ce se afla undeva în nordul Marocului de azi) cu Mauritania, un stat aflat mai în sud, în partea occidentală a Africii de Nord.

Ptolemeu al Mauretaniei s-a născut în frumoasa capitală a Mauretaniei, care era un oraş al gânditorilor liberi, al intelectualilor, al artiştilor și al oamenilor de știință. Ptolemeu s-a dus la Roma unde a primit cea mai bună educație, învăţând cum să conducă țara. Ambițiile sale politice au fost ridicate și el a fost luat în vizor pentru cea mai înaltă poziție din Imperiul Roman, acest lucru provocând o oarecare îngrijorare în rândul politicienilor romani.

Între timp, tatăl lui Ptolemeu, Juba al II-lea, a trecut din Numidia în Mauretania, astfel încât atunci când Ptolemeu a revenit la Mauretania, tatăl său l-a făcut co-regent și succesorul său oficial. Juba al II-lea a murit în anul 23 d.Hr. și fiul său avea deja aspirații de independenţă totală a regiunilor care au fost dependente de romani prea mult timp.

Sub domnia lui Ptolemeu, regatul Mauretaniei a devenit unul dintre cele mai bogate din regiunile din jurul Mării Mediterane. Ptolemeu a devenit un războinic curajos și un politician înțelept, neavând nicio intenţia de a fi marioneta provincială în mâinile împăratului roman.

Între timp, la Roma se afla împărat celebru Caligula, un împărat cu adevărat nebun, cel care se lupta cu oceanele şi copacii, îşi făcu propriul cal senator, îşi viola propriile surori şi îşi tortura oficialii (citiţi mai multe AICI: Caligula, cel mai nebun împărat din istorie).

Din motive care sunt necunoscute şi enigmatice, în anul 40 d.Hr. Caligula a ordonat asasinarea lui Ptolemeu. Caligula l-a invitat pe Ptolemeu pentru o vizită diplomatică la Roma, dar la scurt timp după ce a ajuns în capitala Imperiului, el a fost omorât prin ordinul împăratului. După moartea sa, o revoltă a izbucnit în Mauretania, berberii răsculându-se împotriva Romei, iar acest lucru a făcut ca Mauretania să fie împărțită în două provincii, nedevenind ulterior niciodată atât de mare și de puternică cât a fost pe timpul lui Ptolemeu.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO