Ghenadi Belimov, cercetător rus al fenomenelor inexplicabile, filozof şi autor a numeroase cărţi, a publicat un articol cu titlul „Maşina timpului, viteza întâia” în revista „Pe culmea imposibilului”. El a descris experimente unice realizate de un grup de entuziaşti condus de Vadim Cernobrov, omul care a început construirea de maşini ale timpului încă din 1987. Astăzi acest grup de entuziaşti pot să grăbească sau să încetinească curgerea timpului folosind aceste dispozitive.
Despre Cernobrov, am scris mai multe în acest articol din 2011 – Inginerul rus Cernobrov susţine că a construit maşina timpului, dar spune că e plină de pericole. Uimitoarea maşină a timpului a inginerului rus este o sferă de metal ce se aseamănă cu primii sateliţi americani şi sovietici din anii 1950. În exterior are un diametru de 2 metri, iar în interior este un spaţiu de un metru în care poate călători un crononaut (“călător al timpului”). Dispozitivul ar permite călătoria în timp prin utilizarea unor câmpuri magnetice puternice ce rezonează cu întreaga capsulă şi care afectează scurgerea naturală a timpului. În timpul experimentelor, Cernobrov a plasat nişte cronometre extrem de precise, sincronizate înainte ca întreg câmpul să fie energizat; cronometrul din interior arăta un alt timp faţă de cronometrul plasat în afara acţiunii câmpului energizat.
Pentru a înţelege efectul maşinii timpului asupra fiinţelor vii, Cernobrov a plasat nişte gândaci în interiorul maşinii. Insectele au murit. A modernizat maşina şi a pus în interiorul ei nişte şoareci. Efectul era acelaşi: şi şoarecii au murit. El şi-a dat seama că adevărata cauză a morţii era dată de faptul că diferite părţi ale corpului “mergeau” în timp cu diferite viteze. Maşina a fost din nou schimbată şi în interiorul maşinii a fost pus un căţel. El a stat acolo 108 minute. A supravieţuit, dar se comporta de parcă ar fi fost turbat.
Apoi, au venit rândul oamenilor să intre în maşină. Au participat 9 oameni de ştiinţă, printre care şi Cernobrov. Instrumentele din interior au înregistrat o schimbare a timpului cu 3%. Totuşi, participanţii la experiment nu au simţit nimic, decât o aritmie moderată şi cercuri colorate în ochi. “Am ajuns la concluzia că timpul e tridimensional”, a explicat Cernobrov. “Aşa că ne putem mişca în timp înainte şi înapoi”.
Alte experimente sovietice de călătorie în timp
Evident, nici televiziunile şi nici radioul nu au făcut publice aceste experimente. Şi totuşi, încă de pe vremea lui Stalin se desfăşurau experimente cu timpul, în cadrul unui institut de cercetări a lumilor paralele. Rezultatele experimentelor conduse atunci de academicienii Kurceatov şi Ioffe se pot găsi astăzi în arhive. În 1952, şeful poliţiei secrete ruse, Beria, a declanşat o anchetă împotriva cercetătorilor care participau la experimente, care a avut ca rezultat executarea a 18 profesori şi trimiterea în lagăre a altor 59 de cercetători. Institutul şi-a reluat activitatea mai târziu, sub Hruşciov.
O nouă tragedie a avut loc în 1961 când un întreg stând de experimentare a dispărut cu tot cu cei 8 cercetători care activau în clădire. Clădirile apropiate de acesta au fost distruse, devenind ruine. Partidul Comunist a decis suspendarea cercetărilor până la noi ordine.
Programul a fost re-activat în 1987, însă pe 30 august 1989 a fost lovit de o nouă tragedie: o extrem de puternică explozie a distrus stabilimentul institutului din insulele Anjou. Explozia a distrus modulul experimental de 780 de tone, dar şi întreg arhipelagul de insule pe o suprafaţă de 2 km pătraţi. Se spune că modulul experimental în care se aflau 3 cercetători s-ar fi ciocnit cu un asteroid în lumea paralelă.
Ultima însemnare din jurnalul experimentului, aflat în arhiva institutului, spune: „Suntem pe moarte dar continuăm experimentul. Aici este foarte întuneric; vedem cum obiectele devin duble, mâinile şi picioarele noastre sunt transparente, ne vedem venele şi oasele prin piele. Rezerva de oxigen ajunge pentru 43 de ore dar sistemul de menţinere a vieţii este puternic distrus. Transmiteţi cele mai bune urări familiilor şi prietenilor noştri!”. Apoi transmisia s-a oprit brusc.