Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Multumim!

Powered By
100% Free SEO Tools - Tool Kits PRO

O enigmă biblică: cât de înalt era Iisus Hristos? Era El un gigant?


Imagine: pixabay.com (Commons Creative – free)

Biblia este plină de informații despre Iisus Hristos. Aceasta descrie locul Său de naștere, explică misiunea Sa pe Pământ și arată o imagine dramatică a crucificării Sale. Dar cât de înalt era Iisus? În această privință, Biblia oferă câteva detalii. Dar oamenii de știință care au studiat întrebarea cred că este posibil să fi ghicit înălțimea lui Iisus Hristos.

Studiind ceea ce Biblia nu spune despre Iisus și examinând caracteristicile fizice ale oamenilor care au trăit în timpul Său, cercetătorii au o idee destul de bună despre cât de înalt era Iisus. Faptul că Biblia nu ne spune nimic despre cât de înalt era Iisus, pentru unii savanți, aceasta este o indicaţie clară că Iisus era de înălțime medie.

În Matei 26:47-56, de exemplu, Iuda Iscarioteanul trebuie să le arate pe Iisus soldaților romani din Ghetsimani. Acest lucru sugerează că el arăta asemănător cu discipolii săi. De asemenea, Evanghelia după Luca oferă o povestire despre un colector de taxe scund, pe nume Zaheu, care caută să-L vadă pe Iisus. „Iisus se îndrepta spre el și Zaheu a vrut să vadă cum era”, explică Luca 19:3-4. „Dar Zaheu era un om scund și nu putea vedea peste mulțime. Așa că a alergat înainte și s-a urcat într-un sicomor”. Dacă Iisus ar fi fost un om foarte înalt, Zaheu ar fi putut să-L vadă, chiar și deasupra capetelor altora. În plus, Biblia afirmă adesea în mod explicit când anumiți oameni sunt înalți (sau scunzi, cum ar fi Zaheu). Figuri biblice precum Saul și Goliat sunt ambele descrise în termeni de înălțime.

Deci, cât de înalt era Iisus? Probabil că avea o înălțime medie pentru timpurile Sale. Și pentru a avea măsurători şi mai exacte, unii savanți s-au uitat la oamenii care au trăit în Orientul Mijlociu în primul secol d.Hr. „Iisus ar fi fost un om cu aspectul Orientului Mijlociu”, a explicat Joan Taylor, care a scris cartea „Cum arăta Isus?”: „În ceea ce privește înălțimea, un bărbat obișnuit din această perioadă avea 166 cm înălțime.”

Un studiu din 2001 a ajuns la o concluzie similară. Cercetătorul Richard Neave și o echipă de antropologi criminaliști israelieni și britanici, precum și programatori de computere, au examinat un craniu din secolul I, pentru a înțelege mai bine caracteristicile oamenilor antici. Pe baza acelui craniu, ei au bănuit că Iisus Hristos – dacă avea o înălțime medie – avea probabil în jur de 160 cm.

Astăzi, avem o idee destul de bună despre cum arăta probabil Iisus Hristos. Trăind în Orientul Mijlociu în primul secol, el avea probabil 1,60 metri, părul închis la culoare, pielea măslinie și ochi căprui. Dar, nu vom ști niciodată sigur. Deoarece Iisus Hristos a înviat după răstignirea Sa, nu există niciun schelet de găsit – și, prin urmare, nicio modalitate de a efectua o analiză aprofundată a înălțimii lui Iisus sau a altor caracteristici fizice.


Lasă un comentariu