Aţi auzit de Steaua lui Barnard? E o stea pitică roşie care se află situată la aproximativ 6 ani-lumină de Pământ, în constelaţia Ophiuchus. Este oricum o stea ciudată, întrucât are o mişcare de 10,3 arcsecunde pe an, ceea ce înseamnă că este cea mai mare mişcare cunoscută a unei stele faţă de Soare. Deşi este foarte aproape de Soare, steaua lui Barnard are o magnitudine de circa 9, ceea ce înseamnă că e foarte greu de observat cu ochiul liber; în raze infraroşii, ea este mult mai uşor de observat.
Un autor new age, pe nume V.M. Rabolu, consideră în controversata sa carte „Hercolubus sau planeta roşie” că Steaua lui Barnard reprezintă de fapt planeta cunoscută anticilor ca fiind Hercolubus şi care, în trecut, s-a apropiat prea mult de Pământ, distrugând continentul Atlantidei. Cum steaua lui Barnard se află la 6 ani-lumină de Pământ, dacă ar călători cu 16.000 de kilometri pe secundă, ea ar ajunge în apropierea Pământului în mai puţin de un secol.
Interesant e faptul că şi în Apocalipsă ni se vorbeşte de o stea care ar aduce mult prăpăd pe Pământ, în Biblie această stea purtând numele de Absintos:
„10. Şi a trâmbiţat al treilea înger, şi a căzut din cer o stea uriaşă, arzând ca o făclie, şi a căzut peste izvoarele apelor.
11. Şi numele stelei se cheamă Absintos. Şi a treia parte din ape s-a făcut ca pelinul şi mulţi dintre oameni au murit din pricina apelor, pentru că se făcuseră amare.” (Apocalipsa 8:10-11)