Orgoni Crystal

 
Orgoni Crystal

 

“Piatra dracului”, stânca ce se mişcă singură noaptea

426

piatra-draculuiO stâncă înaltă, numită “Piatra dracului”, stă înfiptă straniu pe un platou montan, la câţiva kilometri de staţiunea Durău, din judeţul Neamţ. Localnicii spun că această piatră îşi mută locul în fiecare noapte pentru că dracul o ia în spate şi vrea să fugă cu ea.

La confluenţa Bistricioarei cu Bistriţa, în locul numit de localnici Gura Largului, în comună nemţeană Poiana Teiului, dreapta ca un turn, se afla o stâncă solitară, care parcă vrea să ajungă la cer. O muchie teşită formează un fel de cerdac, deasupra căreia se înalţă creasta puţin încovoiată.

Legenda spune că ciudata apariţie e rezultatul unui pariu dintre diavol şi Dumnezeu. Dracul s-a lăudat că va fura o stâncă sacră de pe vârful Ceahlăului până în zori şi va deveni stăpân peste omenire, care începuse să încalce poruncile lui Dumnezeu. Desprinzând stânca, a plutit o clipă deasupra Ceahlăului. Dar când se îndrepta spre gura Bistriţei, s-a auzit cântecul cocoşilor. Diavolul s-a cutremurat, şi-a descleştat ghearele şi stânca a căzut în ape. Localnicii spun că această stâncă se mută noaptea ori spre stânga, ori spre dreapta, pentru că diavolul nu a renunţat să încerce să o ia şi să o ascundă în adâncurile apelor, ca să ia lumea în stăpânire. Dar nu poate decât s-o urnească câţiva centimetri.

Una din explicaţiile logice ale faptului că pietroiul chiar îşi schimbă locul ar fi că e vorba de o iluzie optică indusă de mărirea sau micşorarea debitului de apă, care dă impresia ca stânca se afla mereu în alt loc. Însă nimeni nu a încercat să lumineze acest mister prin metode ştiinţifice. Legenda mai spune că atunci când dracul vine la stânca sa, toate focurile din localităţile vecine se sting şi toate animalele, de la păsări la patrupede, tac.

Orgoni Crystal