Misterioasele „lumini ale Pământului” – sunt produse de energiile imense din scoarţa terestră sau de navele extraterestre?


În noiembrie 1981, populaţia din Hessdalen (Norvegia) a văzut nişte lumini stranii care ieşeau din vale. Acestea aveau tot felul de forme, de la aceea a unui glonte, până la triunghiuri, iar în marea lor majoritate erau de culoare albă şi galbenă. Numărul sesizărilor a fost atât de mare încât guvernul norvegian a trimis până la urmă doi ofiţeri ai forţei aeriene pentru a cerceta fenomenul.

La începutul anului 1984 pasionaţii genului SF din Suedia şi Norvegia au demarat Proiectul Hessdalen, un studiu ştiinţific al văii, care urma să se desfăşoare pe o perioadă de o lună de zile. Asta presupunea o documentare prealabilă în ceea ce priveşte proprietăţile luminilor pământului şi, de asemenea, înregistrarea acestora pe peliculă sau bandă video. Astfel, s-au revăzut toate teoriile formulate încă din perioada anilor ’60, când aceste lumini erau asociate cu cutremurele şi faliile continentale. Nu s-a găsit însă niciun studiu mai aprofundat, deoarece întotdeauna a prelevat interesul faţă de extratereştri şi OZN-uri.

Relaţionarea ştiinţifică dintre lumini şi pământ a făcut posibilă studierea cu seriozitate a acestui fenomen. Şi cea mai autorizată persoană în domeniu este Paul Devereux, cel care practic a inventat termenul de „luminile Pământului”. Devereux a călătorit peste tot în lume pentru a putea studia acest fenomen sub toate formele de manifestare şi a face distincţia între luminile autentice şi cele false. Concluzia lui a fost că fenomenul are o bază reală.

Devereux, împreună cu mulţi alţi membri ai comunităţii ştiinţifice cred că este posibil ca luminile să aibă o strânsă legătură cu energiile acumulate în scoarţa Pământului. Prin analogie cu presiunea atmosferică scăzută care provoacă furtuni şi fulgere, presiunea acumulată sub scoarţa Pământului generează reacţii la fel de impresionante. Se pare că în timp ce plăcile tectonice se ridică şi coboară, energiile se eliberează în special prin zonele aflate de-a lungul liniei faliei şi în punctele cu maximă concentraţie minerală, sau cu mare densitate de roci. S-a descoperit că multe din evenimentele de acest gen, apariţia unor sfere luminoase, s-au produs în zone unde recent s-au evidenţiat margini de falii, sau cu puţin timp înaintea unor cutremure.

Mai există, de asemenea, teorii care sugerează faptul că luminile ar putea fi, în fapt, ledurile unor nave extraterestre care aterizează pe pământ. Ipoteza porneşte de la constatarea că unele dintre persoanele care au fost victimele unor răpiri de către extratereştrii au afirmat ulterior că în acele momente au văzut figuri strălucitoare asemănătoare. Alte persoane sunt convinse că au însuşiri paranormale, care le permit să creeze o punte de legătură între lumea noastră şi alte dimensiuni. Unii martori pretind că au auzit voci şi că au avut vedenii după ce au văzut „luminile Pământului”. În ambele cazuri este vorba de efectul pe care l-au avut variaţiile magnetice asupra creierului, care s-a dovedit destul de puternice. Majoritatea experţilor consideră că fluctuaţiile magnetice extreme, cauzate de forţele tectonice conflictuale, necesare apariţei luminilor pământului, pot produce persoanelor aflate în imediata apropiere leziuni serioase ale creierului, care pot explica halucinaţiile. Efectul asupra martorilor, chiar dacă nu este periculos, poate fi considerabil.