Cercetătorii au găsit dovada unui potop imens care a avut loc în zona Mării Mediterane


Marea Mediterană a cunoscut un potop, cu mult înainte de Potopul lui Noe. Oamenii de știință de la Universitatea din Malta cred că au găsit dovada că întreaga regiune mediteraneană a fost odată distrusă de un incredibil potop, care a creat un canion de cinci kilometri adâncime și douăzeci de kilometri lungime, dar și o cascadă cu o cădere incredibilă de 1,5 kilometri.

Potrivit lui Aaron Micallef, cercetătorul care a lucrat la proiect, aceste inundații nu sunt legate de tradiția Marelui Potop care există ca și eveniment important în legendele multor popoare antice, începând cu sumerienii, și terminând cu povestea faimoasă a Arcii lui Noe din Vechiul Testament. Se crede că acest potop a avut loc cu mult timp înainte de Marele Potop, mai precis în urmă cu 5,3 milioane de ani.

Dar pentru că potopul mediteranean nu este la fel de faimos ca Marele Potop din Biblie nu înseamnă că el este mai puțin semnificativ. De fapt, cercetătorii consideră că această calamitate a fost declanșată de „cea mai abruptă schimbare de mediu la scară mondială de la sfârșitul perioadei cretacice” și că a creat o schimbare a peisajului care încă mai există până în prezent. Potrivit cercetătorilor, potopul a fost cauzat de închiderea strâmtorii Gibraltarului prin formarea de sedimente. Acest lucru a oprit debitul de apă dintre mare și Oceanul Atlantic. Acest lucru a dus la un dezechilibru dramatic între ratele de evaporare și refacerea aportului de apă transformând peisajul mediteranean.

În cele din urmă, acest nou lac a revărsat, iar apa a inundat întreaga regiune, provocând o devastare imensă a peisajului existent. Se crede că aceste inundații au fost atât de puternice, încât pierderile de apă din regiune, estimate să aibă loc într-o perioadă de aproximativ 640.000 de ani, s-au întâmplat în numai doi ani.

Sursa (traducerea şi adaptarea proprie): nature.com


Lasă un comentariu