Din secretele pâinii: de ce este nevoie de drojdie în procesul facerii pâinii?


Imagine: piqsels.com (Commons Creative – free)

Pâinea, alimentul de bază al omu­lui, este cunoscută din cele mai vechi timpuri. Valoarea ei alimentară e dată de glucide (substanţe organice alcătuite din C, H şi O), şi, în special, de amidon, care se găseşte în pro­porţie de 70%. Glucidele sunt oxidate în orga­nism cu ajutorul oxigenului şi a unor fermenţi speciali, dând ener­gie mecanică muşchilor, energie psi­hică creierului, căldură corpului, etc.

Dar, pentru ca glucidele să poată fi utilizate de organism, trebuie să se găsească într-un anumit stadiu de simplificare, şi anume sub formă de monozaharide. Amidonul din făină este un glu­cid foarte complex. El trebuie deci să fie simplificat până la stadiul de monozaharid, şi anume sub formă de glucoză (C6H12O6), care este starea de transport a glucidelor în sânge şi care este întrebuinţată de ţesuturi ca material energetic.

Reducerea ami­donului în glucoză se face sub acţiu­nea unor fermenţi ai tubului digestiv. Această transformare se face cu atât mai repede, cu cât suprafaţa amido­nului expusă acţiunii sucurilor, este mai mare. Amidonul din făină şi deci din pâine, pentru a fi cât mai digestibil, trebuie deci să prezinte o suprafaţă de atac sucurilor gastrice şi intesti­nale, cât mai mare. Realizarea acestei suprafeţe cât mai mari, e datorată în cea mai mare parte acţiunii drojdiei.

Cum lucrează drojdia? Făina, care conţine 70% amidon, este amestecată cu apă în proporţie de 2/3 din greutatea ei. Prin aceasta se obţine un aluat, care se întinde, da­torită glutenului, o substanţă azotoasă foarte importantă ce se găseşte în grâu, şi astfel se formează o pastă vâscoasă alb-gălbuie, aluatul. Dacă am băga aluatul astfel pre­parat la cuptor, am obţine o pâine foarte deasă şi grea. Amidonul din pâine ar fi prins în bucăţi compacte şi în tubul digestiv nu s-ar putea complet digera. S-ar elimina astfel mai mult de 50% din cantitatea de pâine ingerată. Pentru a evita acest mare incon­venient, se foloseşte fermentarea alua­tului prin drojdie, adică transformarea masei compacte de aluat într-un fel de burete, care astfel copt, dă pâinea obişnuită.

Drojdia este formată dintr-o ciu­percă microscopică, care conţine în interiorul corpului ei anumiţi fermenţi, cu ajutorul cărora se produc toate fenome­nele de fermentaţie cunoscute (fer­mentaţia mustului în vin, fermentarea malţului din bere, fermentarea laptelui, fermentaţia pâinii, etc.). Pentru fiecare fermentaţie de mai sus este o anumită specie de drojdie.

În pâine, rolul drojdiei este de a produce gaze şi substanţe volatile în interiorul aluatului, pentru ca acesta să se umfle, să crească, să devină spongios, şi astfel ca acţiunea sucurilor digestive să se exercite pe o suprafaţă cât mai mare.

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock