Substanţe chimice incredibile care par să sfideze legile fizicii!


experiente chimiceDacă aţi terminat liceul, cu toţii cred că la orele de chimie aţi făcut experimente în laborator cu tot felul de substanţe. Aţi turnat, de exemplu, o substanţă roşie pe care aţi amestecat-o cu una verde, iar rezultatul poate fi o substanţă albă, care, eventual, să mai şi scoată bulbuci. Oricum, înainte de a vă apuca să combinaţi singuri diferite substanţe este bine să cunoaşteţi ceva chimie, pentru a nu provoca chiar explozii neintenţionate.

În acest articol o să vorbim despre chimie, dar despre nişte elemente chimice care au nişte proprietăţi uluitoare, de parcă ar dori să sfideze fizica. Unele din ele sunt greu de procurat; dar, chiar dacă le procuraţi, trebuie să aveţi grijă de ele, pentru că pot fi şi periculoase.

1) Galiu. Precum se ştie, materia este solidă, lichidă şi gazoasă. Dar, nu cred că aţi întâlnit prea des un metal precum este galiu, un metal care se topeşte în mână precum untul. Şi asta pentru că acest metal se topeşte la temperatura camerei.

galiu

Galiu este un element chimic, metal moale, ductil, de culoare cenușie, folosit la fabricarea materialelor semiconductoare și ca lichid termometric.

2) Sulfură de hexafloridă. N-aţi inhalat niciodată heliu şi instantaneu vocea vi s-a transformat într-una subţire, piţigăiată? Ei bine, ar fi interesat de încercat „geamănul cel rău” al heliului, sulfura de hexafloridă care vă transformă vocea într-una groasă, de bariton! De ce se întâmplă acest lucru? Pentru că sulfura de hexafloridă este mai grea decât aerul.

3) Acetat de sodiu. Se mai numeşte şi gheaţă fierbinte, întrucât substanţa lichidă se transformă în ceva lichid doar cu un simplu amestecat manual. Citez articolul „Cum să prepari o gheaţă fierbinte” de pe site-ul totb.ro:

Cum să faci gheaţă fără clasicul proces de îngheţare? Simplu: prepari gheaţă fierbinte instant. Sună imposibil? Probabil, dar se pare că nu este aşa. Ai nevoie doar de acetat de sodiu, un recipient, o tigaie / cratiţă, un aragaz şi, desigur, apă. Primul pas este să pui acetatul de sodiu (de regulă, îl găseşti sub formă de pudră) într-o tigaie ori o cratiţă mică. Adaugi apă în vas, până când acetatul de sodiu se dizolvă, dar nu prea multă apă, ca să nu „omori” soluţia. Încălzeşte mixul până aproape la punctul de fierbere. Nu uita să învârţi permanent în soluţie (cam ca şi la mămăligă).

La final, trebuie să îţi rămână foarte puţină pudră de acetat de sodiu nedizolvată, pe fundul vasului. În acest moment, toarnă soluţia într-un pahar sau un recipient de sticlă de orice dimensiune, dar pudra nedizolvată de acetat ai grijă să rămână în cratiţă, să nu ajungă în paharul cu soluţia! Pune paharul la rece (între 30 de minute şi o oră maxim, în funcţie de cum îţi cunoşti frigiderul). Scoate soluţia de la rece şi toarnă-o într-un alt recipient sau chiar o tavă pentru gheaţă. Atenţie: nu inhala şi nu atinge soluţia cu degetele! Când ai turnat până la ultima picătură, ia o bucată solidă de acetat de sodiu, pune-o în vârful unei scobitori şi atinge cu ea soluţia scoasă de la rece. Dacă ai făcut totul bine până acum, soluţia ar trebui să se solidifice instant. Însă exteriorul recipientului în care tocmai ai făcut gheaţă ar trebui să fie foarte cald. Pe scurt, tocmai ai preparat gheaţă fierbinte.

gheata fierbinte

4) Nitinol. Acest aliaj de nichel şi titan are o abilitate fascinantă şi anume aceea de a-şi „aminti” forma originală înainte de a fi îndoită, revenind la această dacă i se aplică apă fierbinte. Vedeţi mai jos videoclipul prin care o bucată din acest aliaj revine la cuvântul „HOT”, atunci când i se aplică apă fierbinte.

 

ATENTIE! Intrucat nu toate sursele sunt de incredere si, uneori, este foarte greu pentru a fi verificate, unele articole de pe site-ul lovendal.ro trebuie sa fie luate cu precautie. Site-ul acesta nu pretinde ca toate articolele sunt 100% reale, scopul fiind acela de a prezenta mai multe puncte de vedere si opinii asupra unui anumit subiect (chiar daca acestea par a fi contradictorii). Asadar, erorile si ambiguitatile nu pot fi excluse complet. Prin urmare, nu ne asumam nicio responsabilitate pentru actualitatea, acuratetea, caracterul complet sau calitatea informatiilor furnizate. Utilizatorii folosesc continutul acestui site pe propriul risc.

Lasă un comentariu

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Aveti un program de blocare a reclamelor

Va rugam sa ne sustineti, dezactivand programul de blocare a reclamelor. Va multumim!

Powered By
Best Wordpress Adblock Detecting Plugin | CHP Adblock