Un „obiect ciudat și anormal” a fost descoperit de o echipă de astronomi condusă de cercetătorul David Jewitt, profesor de la Universitatea din California Los Angeles, scrie The Astrophysical Journal Letters. Obiectul denumit P/2013 P5 seamănă cu o „stropitoare de pajişti” şi se află în centura de asteroizi dintre Marte și Jupiter. Acum astronomii încearcă să găsească o explicație pentru acest asteroid bizar ce pare a fi o cometă cu şase cozi.
„Ne vine extrem de greu să credem că ne uităm la un asteroid” a declarat profesorul Jewitt. „Am fost stupefiat când am văzut-o. Uimitor, dar coada sa s-a schimbat dramatic în doar 13 de zile”. O interpretare ar acestei schimbări ar fi aceea că asteroidul s-ar fi format dintr-o serie de „evenimente impulsive de evacuare a prafului”. Acestea includ căldura de la radiația soarelui care încălzește suprafața asteroidului, făcându-l să se rotească în sus.
Cercetătorii din Germania au calculat că aceste evenimente de evacuare a prafului au avut loc pe 15 aprilie, 18 iulie, 24 iulie, 8 august, 26 august şi 4 septembrie 2013, iar presiunea radiațiilor de la Soare a întins praful într-un mănunchi. Obiectul a fost observat prima dată de către telescopul Pan-STARRS din Hawaii, iar cozile sale ciudate au fost surprinse de Telescopul spațial Hubble pe 10 septembrie 2013; pe 23 septembrie, când Hubble a revenit la asteroid, aspectul său fiind total schimbat.
Până în prezent doar o mică parte din masa principală a asteroidului – probabil de la 100 la 1.000 de tone de praf – a fost pierdută. Deşi P/2013 P5 semănă foarte bine cu o cometă, totuşi toate dovezile de până acum sugerează că el este un asteroid care, probabil că s-a rupt acum 200 milioane de ani. Se presupune că în aceeaşi centură de asteroizi s-ar mai putea găsi şi alte obiecte neobişnuite asemănătoare ce aşteaptă să fie descoperite. „În astronomie, unde veți găsi un obiect ceresc veți mai găsi şi altele asemănătoare”, a spus profesorul Jewitt . „Acesta e doar un obiect uimitor pentru noi, și cu siguranţă că vor mai urma şi altele.”