Strategia de război a unui general roman
Societatea Fabian este o organizaţie britanică fondată în 1884. Denumirea sa vine de la numele generalului roman din secolul al treilea Quintus Fabius Maximus, care l-a învins pe Hannibal. Fabianii au descoperit secretul strategiei acestui general: niciodată să nu înfrunţi direct inamicul, la câmp deschis, ci înfrânge-l treptat, prin mai multe bătălii mici, retrăgându-te după fiecare atac victorios. Fabius a fost un mare războinic aplicând simpla strategie a răbdării gradate. Ştia că nu poate înfrânge armatele puternice ale lui Hannibal într-o confruntare deschisă, pentru că avea mult mai puţini luptători. Niciodată nu şi-a înfruntat direct inamicul.
Simbolul societăţii Fabian: un lup îmbrăcat în piele de oaie
Aceasta este strategia adoptată de Societatea Fabian. Au hotărât că sistemul întreprinderilor private le este superior ca forţă şi concepţie şi că strategia lor va fi să nu înfrunte niciodată sistemul cu capul înainte. Trebuie să se mulţumească cu o serie de mici victorii care, însumate, vor avea ca rezultat o mare victorie şi triumful absolut al socialismului.
Simbolul iniţial al societăţii era o broască ţestoasă, sugerând înaintarea înceată, greoaie a animalului, dar mai târziu l-au schimbat cu un lup îmbrăcat în piele de oaie, pe care George Bernard Shaw (membru al Societăţii Fabian) îl sugerase cu mult timp înainte, considerându-l un simbol mult mai potrivit pentru emblema Societăţii Fabian decât o ţestoasă.
Filosofia Societăţii a fost scrisă în 1887 şi fiecare membru este obligat să o respecte. Ea spune aşa:
„Societatea Fabian urmăreşte reorganizarea societăţii prin scoaterea pământurilor şi capitalului industrial din „regimul proprietăţii individuale şi de clasă.” Societatea are deci ca scop dispariţia proprietăţii private asupra pământului.
Abolirea proprietăţii private
Societatea Fabian confirmă primul principiu al marxismului: abolirea proprietăţii private, în acest caz dreptul de a avea pământ. Astfel ea se înscrie în rândurile armatei nonviolente a conspiraţiei marxiste, acceptând calea nonviolentă a răbdării gradate spre guvernare totală. Întreaga strategie a fost detaliată de H. G. Wells, cunoscutul scriitor de SF, şi el membru al Societăţii Fabian, care a scris:
„Va rămâne în principal în puterea celor câţiva englezi care au fondat Societatea Fabian să asigure un al treilea sistem ideatic concepţiei de socialism, să transforme socialismul revoluţionar în socialism administrativ. Socialismul va înceta să mai fie o revoluţie deschisă şi va deveni un complot”.
George Orwell, la rândul lui membru al Societăţii Fabian, a spus în romanul 1984, prin intermediul personajului său O’Brien: „Ştim că nimeni nu ajunge la putere cu intenţia de a o părăsi. Puterea nu este un mijloc; este un scop. Nimeni nu instituie o dictatură cu intenţia de a păstra o revoluţie; se declanşează o revoluţie cu intenţia de a institui o dictatură”.
Toate eforturile acestor socialişti fabieni s-au concretizat atunci când, în 1905, Societatea Fabian a găzduit o ramură a metodei marxiste violente de a ajunge la putere: comuniştii bolşevici. Principalul scop al întâlnirii lor în Londra a fost ca Societatea Fabian să le împrumute bani bolşevicilor pentru a putea declanşa Revoluţia din 1905 în Rusia.